Medijska udruženja osudila oslobađanje okrivljenih za ubistvo Ćuruvije

Sever je kazala da je ovo potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da ubistvo novinara ostaje nekažnjeno

Medijska udruženja osudila oslobađanje okrivljenih za ubistvo Ćuruvije

Medijska udruženja osudila su oslobađajuću presudu okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

– Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospio do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da riješi slučajeve ubistva novinara – saopćila je Koalicija za slobodu medija.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i oslobodio nekadašnjeg šefa Državne bezbjednosti (DB) Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju. Bivši pripadnici DB-a Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni su optužbe da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

Koalicija za slobodu medija, koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija on line medija, Fondacija Slavko Ćuruvija i druga udruženja, saopćila je da se presudom “šalje poruka novinarima da ih država neće zaštiti”.

Saopštenje je, uz Koaliciju, potpisala i “SafeJournalists mreža” koja okuplja Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Udruženje novinara Srbije ocijenilo je da je oslobađajućom presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije “srpsko pravosuđe pokazalo institucionalnu nemoć”.

Na presudu je reagirala i predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever koja je na društvenoj mreži X ocijenila da je riječ o “strašnom udaru na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava”.

– Ovo je potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da zločin, ubistvo novinara, ostaje nekažnjeno – napisala je ona.

Opoziciona Demokratska stranka zatražila je od tužilaštva da “iskoristi sve pravne i druge mogućnosti da ospori zakonitost i legitimitet odluke Apelacionog suda”.

– Demokratska stranka od prvog dana nema nikakvu dilemu da je Slavko Ćuruvija ubijen po nalogu iz vrha tadašnje vlasti, a da su organizatori i izvršioci u to vrijeme bili na istaknutim mjestima u bezbjednosnim strukturama – navodi se u saopćenju.

Predsjednik opozicionog Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocijenio je da je presudom poslana poruka “svakome ko misli drugačije”.

– Prvo su ubili čovjeka, zatim su ubili pravdu, a sada su ubili svaku pomisao da bilo ko može da bude slobodan i zaštićen ukoliko misli drugačije od protagonista miloševićevsko-šešeljevske politike – naveo je Grbović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill ocijenio je povodom oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo Slavka Ćuruvije da je danas “tužan dan za novinarstvo”.

– Obeshrabrujuće je što su pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije nedostižni čak 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo – napisao je Hill na društvenoj mreži X.

Vlasnik lista “Dnevni telegraf” i nedjeljnika “Evropljanin” Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živio. Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015. godine sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije.

Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. godine krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN osoba.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbjednosti (DB) u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020. godine. Odluku je, između ostalog, obrazložio time da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN osobe kao neposrednog izvršioca ubistva izmijenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. godine donio presudu kojom su ponovo Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak dobili po 20 godina zatvora. Apelacioni sud je od decembra 2022. godine razmatrao žalbe optuženih.

Izvor: RSE

About The Author