Wikipedia ponovo dostupna u Turskoj

Pristup informacijama i pluralističkim izvorima na mreži je od najveće važnosti i turske vlasti to trebaju i garantirati

Wikipedia ponovo dostupna u Turskoj

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir pozdravio je odluku suda u Turskoj da ukine zabranu na Wikipediji, a ranije je Ustavni sud zemlje odlučio da blokiranje Wikipedije od turskih vlasti predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Novo rješenje suda u Turskoj objavljeno je jučer u Službenom glasniku. Prvi mirovni sud u Ankari, postupajući po toj odluci ukinuo je jučer zabranu kojom je Wikipedija ponovo dostupna u Turskoj.

– Više od dvije i pol godine nakon što su vlasti odlučile blokirati ovu web stranicu donesena je takva odluka. To je pobjeda u pristupu informacijama i slobodi izražavanja u Turskoj, za sve građane koji su bili lišeni pristupa svjetskoj enciklopediji – podvukao je Désir.

OSCE-ov predstavnik za slobodu medija nekoliko je puta zatražio je rješenje tog pitanja, uključujući i tokom službene posjete Turskoj u junu 2019. godine.

– Pristup informacijama i pluralističkim izvorima na interentu je od najveće važnosti i to turske vlasti trebaju garantirati. Potrebno je učiniti više i nadam se da će uslijediti i drugi koraci nakon ovih pozitivnih vijesti jer je u zemlji još uvijek mnogo blokiranih web stranica – dodao je.

Kako je upozorio blokiranje web stranica je ekstremna mjera koja sprečava pravo na pristup informacijama, pravo javnosti na znanje i slobodan protok informacija što je neophodno za moderno i demokratsko društvo.

Izvor: OSCE

About The Author