Guterres: Neke zemlje koriste pandemiju da uguše kritike i ušutkaju medije

Branioci ljudskih prava, novinari, advokati, aktivisti i čak zdravstveni profesionalci bili su na meti hapšenja, gonjenja ili mjera zastrašivanja

Guterres: Neke zemlje koriste pandemiju da uguše kritike i ušutkaju medije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres izrazio je žaljenje što neke zemlje koriste pandemiju koronavirusa da uguše glasove neslaganja te ušutkaju medije.

– Koristeći pandemiju kao izgovor, vlasti nekih zemalja preduzele su oštre sigurnosne mjere, usvojile hitne mjere da uguše neslagajuće glasove, ukinu najosnovnije slobode, ušutkaju nezavisne medije i blokiraju rad nevladinih organizacija – kazao je Guterres.

Iznio je tu kritiku u snimljenom govoru na otvaranju zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava, ali nije naveo imena zemalja, a na tom sastanku predviđeno virtuelno obraćanje nekoliko predsjednika i premijera u segmentu na visokom nivou.

Vijeće zasjeda u vrijeme kada raste zabrinutost o pitanjima kao što je vojni puč u Mjanmaru, hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i situacijama za ljudska prava u zemljama kao što su Etiopija i Šri Lanka.

– Restrikcije vezane za pandemiju služe kao izgovor da podriju izborne procese, oslabe opozicione glasove i uguše kritike – rekao je Guterres.

Kako je dodao branioci ljudskih prava, novinari, advokati, aktivisti i čak zdravstveni profesionalci bili su na meti hapšenja, gonjenja ili mjera zastrašivanja ili nadzora zbog kritiziranja mjera za suzbijanje pandemije ili čak neuvođenja mjera.

Pored toga, pristup vitalnim informacijama je ponekad bio blokiran dok su se dezinformacije množile, čak od strane nekih vođa, rekao je on, ne navodeći imena.

Guterres je veliki dio svog godišnjeg obraćanja pred Vijećem UN za ljudska prava posvetio pandemiji Covida-19, ističući da je ona pojačala osjetljivost i poremetila živote stotina miliona porodica koje su izgubile posao ili su im se istopili prihodi.

– Pandemija je neproporcionalno pogodila žene, manjine, starije, hendikepirane osobe, izbjeglice, migrante i autohtono stanovništvo – kazao je i dodao da je ekstremno siromaštvo poraslo i da su godine napredovanja o pitanju jednakosti poništene.

On je također osudio „vakcinski nacionalizam“ i rekao da „deset zemalja dijele između sebe tri četvrtine doza vakcina protiv Covida-19 datih do sada“.

– Nesposobnost da se postigne ravnopravan pristup vakcinama predstavlja novi moralni propust i vraća nas unazad – smatra.

Osudio je rasizam, diskriminaciju, ksenofobiju i transnacionalnu prijetnju „bijele supremacije“ i neonacističkih pokreta i terorizma s rasnom i etničkom motivacijom i pozvao da se pojača borba protiv tih pojava i djeluje zajedno na svjetskom nivou da se prekine ta ozbiljna i rastuća prijetnja.

Sjedinjene Američke Države trebaju obnoviti učešće u Vijeću UN-a za ljudska prava poslije dvije i po godine odsustvovanja za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: N1

About The Author