RAK KAŽNJAVA RTRS, A POLITIČARI MU DAJU CARSTVO, ZEMALJSKO I DIPLOMATSKO

U protekle tri godine RTRS je platio 175.000 KM na ime kazni koje mu je Regulatorna agencija za komunikacije BiH odredila zbog kršenja kodeksa. No, niko se nije nasekirao zbog toga

RAK KAŽNJAVA RTRS, A POLITIČARI MU DAJU CARSTVO, ZEMALJSKO I DIPLOMATSKO

U junu 2019. godine Osnovni sud u Banjaluci osudio je na 18 mjeseci zatvora bivšu šeficu poslovnice „Adiko“ banke S. R. (ime je potpuno nebitno za ovu priču) zbog pronevjere 170.000 KM. U toku četiri godine osuđena S. R. je skidala novac sa računa klijenata i prisvajala ga sebi.

Zašto vam sve ovo pišem?

Zato što hoću da prikažem još jedan paradoks sa kojim se susrećemo mi u Republici Srpskoj.

U protekle tri godine Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) platila je 175.000 KM kazne koju im je odredila Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeksa o komercijalnim komunikacijama i Zakona o komunikacijama.

Zbog ovih kazni, koliko znam, niko nije odgovarao u RTRS-u, niti je bilo ko snosio sankcije zbog toga.

Turski konzul

U oktobru ove godine turske vlasti izdale su egzekvaturu uredniku informativnog programa RTRS-a Siniši Mihailoviću. Kao što vidite, ne samo da odgovorni u RTRS-u nisu kažnjeni nego su i nagrađeni konzulskim mjestom. Sasvim je jasno da RTRS nije kažnjen zbog kršenja kodeksa u dječijem, zabavnom ili programu za poljoprivrednike, već priloga koji se direktno tiču urednika Mihailovića i njegovog izvještavanja o „Tuzlanskoj koloni“, „Pravdi za Davida“ i sličnim dešavanjima koja na bilo koji način ugrožavaju aktuelnu vlast.

Vlasti u Republici Srpskoj, kao i menadžment RTRS-a, na taj način šalju poruku svim novinarima ovog javnog servisa: ako budete slušali i izvršavali naše direktive, vaše je carstvo zemaljsko i diplomatsko.

Dobro, teško je očekivati da će jedan Srbin, kakav je Mihailović, uživati među Turcima, ali njegova prekomanda u Istanbul je daleko od kazne.

To vam je 23.333,33 RTV taksi

Budimo realni, ni menadžment RTRS-a, ni njegov upravni odbor, ni programski savjet neće se nasekirati zbog ovih kazni, jer za to je potrebno naplatiti 23.333,33 RTV takse. Neće se zbog ovoga počešati po guzici ni Narodna skupština Republike Srpske, pogotovo partije koje čine parlamentarnu većinu, jer javni RTV servis je uvijek na njihovoj strani. Opozicija će se ko fol buniti, jer se nadaju da će se jednog dana i oni dočepati vlasti, postaviti svoje ljude i nastaviti po starom.

Realno, neće se ni građani Republike Srpske ljutiti zbog ovih kazni, jer nama treba srpska televizija da brani našu domovinu od balija, ustaša i ostalih sila mraka i bezumlja, a to što nekad pretjeraju, to je za naše dobro, da se ne bismo uspavali na braniku otadžbine.

RAK-ovi siti, a ovce na broju

Realno, SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima ovo je idealno stanje. Imaju javni servis koji radi za njih i koji je spreman da laže, izmišlja i kleveće, pogotovo pred izbore, a prećutkuje i spinuje kad god je to potrebno, da bi se održali na vlasti. Kada ih zbog toga kazne, vlasnici televizora u Republici Srpskoj tu kaznu plate.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author