RTRS I BNTV: REDOVNI JULSKI IZLIVI NEPROFESIONALIZMA

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinara Stefana Ličine o “zarazi” svijeta novom igrom “uloviti Pokemone”. Na zanimljiv način, novinar je upoznao gledaoce o samoj igri koja je zadobila brojne pristaše različitih uzrasta širom svijeta.
BNTV
Iako pripremljen na bazi agencijskih vijesti, izdvajamo izvještaj o masakru i terorističkom napadu u Nici 15. jula. Predočene informacije sveobuhvatno su prikazale ovaj tragični događaj.

Minus nedjelje

RTRS
Među monitorisanim dnevnicima bilo je teško izdvojiti samo jedan izvještaj za ovu rubriku. Ipak, kao minus izdvajamo izvještaje iz Dnevnika 11. jula o komemoraciji u Srebrenici zbog po ko zna koji put neiskazane empatije prema žrtvama i njihovim porodicama, ali i činjenice da se svjesno prešutjelo ko je i šta počinio u Srebrenici od 11. do 15. jula 1995. godine.
BNTV
Izdvajamo izvještaj iz Dnevnika 2 emitovanog 14. jula kojim je najavljeno održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske. Ovo je jedan od najupečatljivijih primjera jasnog svrstavanja BNTV-a uz opoziciju. Gledaoci dnevnika BNTV-a su 11., a potom i 13. jula bili detaljno upoznati s protivljenjem opozicionog Saveza za promjene da se referendum održi samo nedjelju dana prije oktobarskih lokalnih izbora. Zašto su preko noći promijenili stav? Uredništvo Dnevnika očito je procijenilo da je to pitanje koje ne treba postavljati.

RTRS I BNTV: REDOVNI JULSKI IZLIVI NEPROFESIONALIZMA

RTRS: Bez empatije prema srebreničkim žrtvama

11. – 17. juli 2016.

DODIK: U SREBRENICI SE NIJE DOGODIO GENOCID”: Poruka predsjednika RS-a Milorada Dodika izrečena 11. jula u Banjoj Luci vrtila se na telopu tokom Dnevnika 2 Javnog RTV servisa Republike Srpske. Ko je, kada i zašto ubio srebreničke Bošnjake julskih dana 1995. godine, novinarka i reporterka koje su izvještavale s komemoracije u Srebrenici nisu kazale. Tek izjave dvoje članova porodica pokopanih tog dana i pokoja rečenica ustupljena načelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću, bivšem predsjedniku Haškog tribunala Theodoru Meronu, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, uz naglašavanje da je “pozivom RS-u da prizna genocid, komemoraciju pokušao iskoristiti u političke svrhe”, i Čedomiru Jovanoviću, lideru LDP-a.

NAPAD NA VUČIĆA: Daleko više prostora (očekivano za RTRS koji slijedi ukupnu srpsku politiku s obje strane Drine vezanu za Srebrenicu) dato je komentarima, uz neizostavno podcrtavanje Dodikove izjave “da genocid nije počinjen i da ga on nikada priznati neće”, do ponovnog podsjećanja na prošlogodišnji napad u Potočarima na premijera Srbije Aleksandra Vučića. Tako su i ove godine ukop žrtava i komemoracija ostali u pozadini nepotrebnog napada na Vučića. O kome je Javni RTV servis RS-a govorio daleko više nego o žrtvama. Ali žrtve su bošnjačke, a ovo je Republika Srpska. Sve već viđeno i sve za RTRS uobičajeno (Dnevnik 2, urednica Nada Arlov).

NEK’ JE NAMA REFERENDUMA: Da se građani ne bi zabavili pitanjima od kojih se živi, ovog puta u fokusu Dnevnika 15. jula (kojeg je također kao urednica potpisala Nada Arlov) bila je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se održi referendum na kome će se građani izjašnjavati žele li 9. januar obilježavati kao Dan RS-a. Centralna figura skupštinskog izvještaja: Milorad Dodik. Tako bilježimo doista apsurdan i za novinarstvo, izuzme li se RTRS, potpuno neprihvatljiv način izvještavanja. Prvo se emituje izvještaj o skupštinskoj raspravi o ovoj temi, a potom slijedi poseban izvještaj o obraćanju Milorada Dodika Narodnoj skupštini o, naravno, istoj temi. Ali tako je to kada Dnevnik 2 uređuje Nada Arlov.

PRAVI I NAVODNI POPIS: Popis stanovništva i dalje ostaje jedna od neizostavnih tema Dnevnika 2 RTRS-a. Iako je Narodna skupština RS-a u nedjelji iza nas usvojila Zakon o popisu stanovništva, a javnosti po ko zna koji put predočeno da “RS rezultate popisa objavljene za BiH ne priznaje”, od bavljenja tim istim rezultatima se ne odustaje. Izdvajamo izvještaj Branke Kusmuk, također iz Dnevnika 15. jula, ako se uopšte može izvještajem nazvati jedan u nizu komentara ove autorice. Popis je “objava plagijata po naredbi direktora za statistiku BiH Velimira Jukića”. Kontrolni popis, odnosno “ponovno prekrajanje rezultata”, navodi Kusmuk, “obaviće se pod nadzorom navodnih stranih eksperata, koji će izvršiti sumnjivu ekspertizu”. Vijest, ako je to bila nakana,  nestala je iza silnih komentara.

Ocjena 1

 

BNTV: RTRS-ovo dopisništvo iz Bijeljine

11. – 17. juli 2016.

BEZ ODGOVORA NA KLJUČNA PITANJA: Svaki Srbin, ma na koji način da je stradao u toku rata, u izvještajima novinara BNTV-a “mučki je ubijen, nad njima je izvršen stravičan zločin”. Srebrenica, 11. juli. Srebrenica je tek “godišnjica stradanja Bošnjaka”. I na BNTV-u, jednako kao i na RTRS-u, izostali su odgovori na ključna pitanja novinarskog izvještaja – ko je i kada zločin počinio? Ali nije izostalo emitovanje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je po ko zna koji put negirao genocid nad srebreničkim Bošnjacima.

Upadljivi nedostatak empatije čak i na sam dan obilježavanja genocida u Srebrenici svakako je ono na što posebno upozoravamo. A uredništvo BNTV-a potrudilo se da nam to pokaže prikazivanjem “snimaka u čiji je posjed došla BNTV” na kojima pripadnici Izviđačko-diverzantskog odreda 28. divizije, naravno, po BNTV-u, takozvane Armije BiH, “pozivaju na klanje Srba”.

SUOSJEĆANJE SAMO PREMA SRPSKIM ŽRTVAMA: Dan poslije (12. juli, Dnevnik 2, urednik Slobodan Durmanović), obilježavanje 24. godišnjice stradanja Srba u selu Zalazje u okolini Srebrenice. Oko tog događaja nije ništa upitno. Zna se ko je žrtva i ko krvnik. Suosjećanje s porodicama žrtava nije upitno. Sve već viđeno kada je u pitanju odnos BNTV-a prema dešavanjima i zločinima iz minulog rata.

UVREDE KOJE NISU ZA UŠI GLEDATELJA: Donošenje Zakona o popisu stanovništva RS-a je tema kojom su se bavili i novinari BNTV-a. Potenciranje samo stavova srpskih poslanika. I već viđen odnos ove RTV kuće prema stavovima bošnjačkih i hrvatskih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Novinarka Danina Milaković u izvještaju emituje samo izjavu potpredsjednika entitetskog parlamenta Senada Bratića, koji navodi da će oni odluku osporavati svim pravnim sredstvima. U izvještaju ističe i da su poslanici Kluba Domovina napustili sjednicu “nakon uvreda koje su izrekli”. Kojih uvreda, naravno, gledaoci nisu imali priliku čuti (Dnevnik 2, 13. juli, urednik Slobodan Durmanović).

Ocjena 1

Komparativna analiza

Šta je to Srebrenica? Ko je izvršio genocid nad Bošnjacima? Pitanja o kojima i BNTV i RTRS podjednako šute. Umjesto toga, slijedeći zvaničnu srpsku politiku i istočno i zapadno od Drine, i ove godine fokus je bio na izjavama koje negiraju genocid. Podjela na naše i njihove žrtve te nespremnost na suočavanje s prošlošću jedna je od zajedničkih konstanti BNTV-a i RTRS-a. Kako za Srebrenicu, tako i za ostale ratne zločine u BiH.

About The Author