RTRS I BNTV: Dodik ne da novac od akciza, javni servis ga podržava

Tog se novca ne želi odreći, demonstrirajući potpunu otuđenost od građana i njihovih potreba, a uredništvo RTRS-a još jednom je potvrdilo da su im interesi vlasti uvijek na prvom mjestu

RTRS I BNTV: Dodik ne da novac od akciza, javni servis ga podržava
Foto: RTRS

 

RTRS: Šta je to fašizam?

  1. januar – 6. februar 2023.

SCHMIDTOVA IZJAVA: Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta pred britanskim parlamentarcima o ekonomskom sankcionisanju Republike Srpske zbog politike njene vlasti očekivano je s negodovanjem dočekana u ovom bh. entitetu. Milorad Dodik navodi, a RTRS prenosi, da je „zazivanje ekonomskih sankcija realizacija muslimanskih ratnih ciljeva“. Tu su i dežurni analitičari koji „upozoravaju da bi sankcije bile fašizam“. Ovo izdvajamo jer se samo kod nas fašizmom naziva svako djelovanje ili iznošenje stavova koji ne korespondiraju s interesima pojedinih političkih lidera ili grupacija (Dnevnik 2, 31. januar).

DODIK I VUČIĆ: Iz istog Dnevnika bilježimo i izvještaj o sastanku Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. O sadržaju razgovora Vučić se kratko oglasio na društvenim mrežama, a Dodik je u izjavi za novinare kazao da se, uz ostalo, razgovaralo i o Kosovu u svjetlu francusko-njemačkog prijedloga za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. „Stranci žele da Srbiju dovedu u ponižavajući položaj“, poručio je Dodik i otišao korak dalje zazivajući „pravo Srba na svoju državu“, potom ističući da „želi da RS ima ista prava kao i Kosovo“. No vrhunac je teza da „kada su se dvije Njemačke imale pravo ujediniti, zašto to nemaju RS i Srbija“.

SANJA VULIĆ IMA RJEŠENJE: Tema o ekonomskim sankcijama RS-u i novom sankcionisanju Dodika koje je, zbog antidejtonske politike, u SAD-u zatražio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović protezala se i u ostatku nedjelje. Od krajnje oprezne izjave ministra finansija BiH Zorana Tegeltije o ekonomskim posljedicama koje bi Republika Srpska mogla trpjeti zbog politike njene vlasti, do poruka SNSD-ove zastupnice u Parlamentu BiH Sanje Vulić. Koja je uz širok osmijeh na licu poručila da „RS ne trebaju novci sa Zapada jer ima mnogo prijatelja koji će joj pomoći“. Kojih, osim Srbije, ne pitaju novinari, niti Vulić objašnjava, kao ni gdje su do sada bili ti prijatelji i kada su i kako davali finansijsku podršku RS-u.

VIJEST DANA: Kada Dodik prisustvuje polaganju kamena temeljca ili presijecanju kakve vrpce onda je to vijest dana. Otuda i ne iznenađuje da je Dnevnik 2. februara otvoren izvještajem da će se u Laktašima graditi pogon tvornice Iskra Tela. Istina, kako ozbiljni investitori zaobilaze RS u širokom luku, onda je svako ulaganje dobrodošlo.

Izdvojeno

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska prvi je u Evropi po broju žena oboljelih od karcinoma grlića materice. Otuda je vijest da će od 1. marta za sve djevojčice i dječake u dobi od 11 do 14 godina biti osigurana dobrovoljna i besplatna vakcinacija protiv HPV virusa zaslužila više pažnje i bolje pozicioniranje od informacije na samom kraju Dnevnika 3. februara.

Ocjena: 1

 

BNTV: Radnici odlaze

  1. januar – 6. februar 2023.

UZALUDNE KRITIKE: Ankete u Sarajevu, Bijeljini i Banjaluci ukazuju da građani nisu iznenađeni što neće doći do ukidanja akciza na gorivo. Oni koji žive u RS-u konstatuju da su sami birali SNSD i da sada trpe posljedice takvih odluka.

Novinari su prenijeli razloge kojima Milorad Dodik pravda potrebu zadržavanja akciza, opozicija ponovo upućuje oštre kritike, ekonomisti navode da bi ukidanje akciza bilo od koristi i za građane i za privredu. Jedina primjedba koju iznosimo na ovaj izvještaj odnosi se na izostanak mišljenja SNSD-ovih koalicionih partnera na državnom nivou, posebno Šestorke predvođene SDP-om, čiji su zastupnici u prošlom sazivu i inicirali ukidanje akciza.

DEFICIT RADNIKA: Posla ima, radnika nema – stanje je tržišta rada u RS-u, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje. No poslodavci nisu spremni, unatoč povećanoj dobiti u 2022. godini, više platiti domaće radnike te lakonski poručuju da traže veće kvote za dolazak stranih radnika „jer su jeftiniji“. Još jedna kocka u mozaiku našeg društva.

ZELENA AGENDA: Bosna i Hercegovina je prije dvije godine potpisala Zelenu agendu za Zapadni Balkan, i na tome je sve ostalo. Za razliku od Srbije, Albanije i Kosova, nijedan euro nije povučen iz EU fondova za ulaganje u obnovljive izvore energije, jer niko za njih nije ponudio projekte. I dok se svijet kreće u pravcu smanjenja štetnih emisija, BiH se i dalje oslanja na termoelektrane kao osnovni oblik proizvodnje električne energije.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Kad je riječ o događajima iz regiona, obje medijske kuće fokusirale su se na dvodnevno zasjedanje Skupštine Srbije na kojem je Aleksandar Vučić predstavio pregovarački proces o Kosovu u svjetlu plana za formiranje zajednice srpskih opština.

RTRS se posebno osvrće na sukob poslanika vlasti i opozicije, ističući da su se „takve scene viđale u parlamentu Španije, ali nisu se mogle očekivati na našem prostoru“. Gledateljima je prezentiran niz izjava iz Vučićevog obraćanja, s akcentom da „Albanci žele izazvati rat i sebe predstaviti da su žrtve, kako to čine i Ukrajinci“ te da je „najgora odluka Zapada da Ukrajini šalje tenkove“.

Gotovo identičan način izvještavanja zabilježili smo i u dnevnicima BNTV-a. Šta je Vučiću zamjerala opozicija i šta je od njega zahtijevala, šta tačno sadrži francusko-njemački plan, šta je ponuda kosovske strane – sve su to informacije za koje su gledatelji i RTRS-a i BNTV-a ostali uskraćeni.

Posljedice dva katastrofalna zemljotresa u Turskoj –apokaliptični snimci i ogroman broj žrtava – bile su udarne vijesti centralnih informativnih emisija oba medija 6. februara i opomena kako su ljudi nemoćni pred prirodom.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Blok ekonomskih izvještaja emitovanih u Dnevniku 2. februara. Najava zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH da neće podržati izmjene Zakona o akcizama kojima bi se smanjile cijene goriva, odnosno njihovo privremeno ukidanje, bila je povod za otvaranje pitanja u šta je utrošeno sedam milijardi konvertibilnih maraka prikupljenih od akciza i šest milijardi na ime putarina u proteklih šest godina. Jer autoputevi se i dalje grade iz kredita, a predstavnici vlasti novac troše mimo zakona. Iz ovog izvještaja također je jasno zašto je u istom Dnevniku otvoreno pitanje hoće li SNSD odbaciti i izmjene zakona o platama i naknadama zaposlenika i funkcionera na državnom nivou. Opozicija zahtijeva da se ta pitanja regulišu sa dva zakona, jer će u protivnom pripadnici Oružanih snaga, državnih sigurnosnih agencija i  službenici dobiti plate veće za 150 KM, dok bi funkcionerske plate trebale rasti između 700 i 1.000 KM.

Minus sedmice

RTRS

Odnos vlasti RS-a prema građanima ne samo ovog entiteta nego i cijele BiH najbolje je oslikan nakon kategoričnih izjava Milorada Dodika da SNSD neće podržati izmjene zakona o privremenom ukidanju akciza na gorivo. Dodik je jasno poručio da se „tih novaca ne želi odreći, jer je gorivo u BiH i sa akcizama najjeftinije u regionu“!? Potpuna otuđenost od građana i njihovih potreba nije ništa novo od Dodika, ali ni uredništva Dnevnika 2 Javnog RTV servisa RS-a. Kome su, potvrdilo se po ko zna koji put, interesi vlasti uvijek na prvom mjestu.

BNTV

Mnogo minuta utrošenih na izvještaje sa sjednica Skupštine Srbije na kojima se raspravljalo o pregovaračkom procesu za Kosovo a da pritom gledatelji nisu dobili ključne informacije o sadržaju francusko-njemačkog prijedloga za organizaciju zajednice srpskih opština.

About The Author