Brat oslobođen nakon ‘ubistva iz časti’ pakistanske zvijezde društvenih mreža

Baloch je postala poznata po svojim prkosnim objavama koje su se suprotstavile duboko patrijarhalnim običajima nacije

Brat oslobođen nakon ‘ubistva iz časti’ pakistanske zvijezde društvenih mreža

Pakistanac koji je ubio svoju slavnu sestru oslobođen je u subotu nakon što je sud presudio da to nije “ubistvo iz časti”, dopuštajući njihovoj majci da ga pomiluje, potvrdili su advokati.

Qandeel Baloch je 2016. godine zadavio njen brat Muhammad Waseem, koji je njeno sugestivno ponašanje na društvenim mrežama opisao kao “nepodnošljivo”.

Kao odgovor na bijes javnosti, Pakistan je donio zakon kojim se navodno zatvorila pravna rupa koja je omogućila članovima porodice da oproste onima koji stoje iza takozvanih “ubistava iz časti”, umjesto toga nametnuvši obveznu doživotnu kaznu zatvora.

No, nakon manje od šest godina zatvora, žalbeni je sudac presudio da se Balochovo ubistvo ne može definirati kao zločin iz časti, odbacivši njegovo priznanje.

U skladu s drugim pakistanskim zakonima o ubistvima, majci je bilo dopušteno da zatraži njegovo oslobađanje.

– Waseem je pušten iz zatvora u skladu s nalogom časnog Visokog suda u Lahoreu i on je sada slobodan čovjek – rekao je njegov odvjetnik Sardar Mehboob za AFP.

Waseem, 38, pušten je iz zatvora u istočnom gradu Multan nakon što je u ponedjeljak oslobođen optužbi.

Parlamentarka Maleeka Bokhari rekla je da vlada “poduzima pregled pravnih opcija” protiv oslobađajuće presude.

Ranije je pakistanski ministar informacija Fawad Chaudhry rekao da će vlada osporiti presudu na najvišem pakistanskom sudu.

– Mi bismo se kao nacija trebali sramiti takvog (pravnog) sistema – rekao je Chaudhry na Twitteru.

Baloch je postala poznata po svojim koketnim i prkosnim objavama koje su se suprotstavile duboko patrijarhalnim običajima nacije.

Waseem je uhapšen odmah nakon njezine smrti i kasnije osuđen na doživotni zatvor jer ju je zadavio, a medijima je rekao da se ne kaje zbog toga.

Slučaj je postao najistaknutije “ubistvo iz časti” posljednjih godina – gdje su žene smrtno kažnjene od strane muških rođaka jer su navodno “sramotile” ugled porodice.

Sudska presuda objavljena u petak kaže da je “oslobođen na temelju kompromisa”, navodeći da se priznanje ubiice “ne može smatrati većim od komadića papira”.

U slučaju Balocha, njezini su roditelji u početku insistirali da njihov sin neće dobiti oprost, ali su se kasnije predomislili i rekli da mu žele oprostiti.

Izvor: AFP

About The Author