BHT1 I FTV: Crna Gora od umanjivanja etničkih incidenata do navijačkih prikaza

Dešavanja u Crnoj Gori BHT1 je pratio nedovoljno informativno, ne objavljujući čak ni uvredljive poruke pljevljanskim Bošnjacima. FTV je tu bio direktniji i temeljniji, ali je na drugim mjestima kiksao

BHT1 I FTV: Crna Gora od umanjivanja etničkih incidenata do navijačkih prikaza
Foto: Fokus.ba

 

BHT1: Ekonomski potencijal ili drugi u Evropi

1. – 7. septembar 2020.

POTENCIJAL: Predsjedavajući Savjeta ministara sastao se sa entitetskim premijerima, a BHT1 (urednica Željana Mehmedika) javlja da „teoretski sastanak ima potencijal“. Prvi izvršni funkcioneri najavljuju novi investicioni ciklus, zajedničko nastupanje entiteta pred investitorima, a hvale se da smo „održali nivo zaposlenosti“. Premijer Fadil Novalić dodao je da smo po blagom padu BDP-a gotovo drugi u Evropi, odmah iza Srbije. I to je taj sastanak i njegov potencijal o kojem nam javlja državna televizija. Na ovom primjeru najbolje se vidi koliko nam nedostaje ozbiljno ekonomsko novinarstvo koje je u stanju staviti izjave funkcionera u širi kontekst. Jesmo li zaista, zajedno sa Srbijom, na nekoj ljestvici idealnih „padača“ BDP-a? Kakve investicije možemo očekivati? Koliki je do sada investicioni priliv? Umjesto toga, slušali smo izjave uvježbanih hvalisavaca sa sastanka koji ima potencijal.

EKONOMSKI TIGAR OD PAPIRA: Tijana Kecman sutradan istražuje kako i pod kojim uslovima se BiH zadužuje kod stranih kreditora. Solidan prilog u kojem smo čuli mišljenja ekonomista, ali u kojem je reporterka pod lupu stavila Novalićevu izjavu, da ne kažemo odvalu, o rekordno niskom padu BDP-a. Ipak, nedostajalo je više uredničke hrabrosti da se podcrta sva suludost nastupa premijera koji se hvali da smo u nekom ekonomskom parametru prvi ili drugi.

UVREDLJIVE PORUKE: Dešavanja u Crnoj Gori danima potresaju region. Postizborne čarke ne prestaju između dva suprotstavljena politička bloka, a zabilježeni su i vandalski napadi na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima. Bošnjacima se prijeti progonom, a ostavljene poruke s pravom uznemiruju lokalno stanovništvo. Kao i cijeli region koji se nije oporavio od trauma devedesetih. Dok je FTV bio dosta opširniji u prenošenju reakcija osude iz BiH, BHT1 (Željana Mehmedika) se zadržao samo na istupu Šefika Džaferovića. Nejasno je zašto se samo kaže da su u Pljevljima ostavljene poruke uznemirujućeg sadržaja, ali se ne kaže i sadržaj tih poruka. FTV ih je prenio u cijelosti jer gledaoci trebaju znati da se Bošnjacima u Crnoj Gori prijeti novom Srebrenicom.

OCJENA: 3

FTV: Kako se nositi sa usijanim regionom?

1. – 7. septembar 2020.

VIŠESTRANO O CRNOJ GORI: „Selite se Turci“, to je jedna od poruka koja je upućena Bošnjacima u Pljevljima, a koja je na državnoj televiziji prenijeta samo kao uvredljiva poruka. Bez da smo saznali njen sadržaj. Mnogo je drugačije kada se ta poruka prenese u njenom izvornom obliku, pa da gledatelji sami procijene koliko je ozbiljna situacija u Crnoj Gori. Urednica Amra Zaklan donosi i više reakcija iz BiH, a posebno je bitno što je prenijeta reakcija iz Memorijalnog centra Srebrenica. Osim toga, Zaklan je postizborne kombinatorike obradila višestrano. Bilo je tu mjesta za sve aktere, od DPS-a do nove političke zvijezde regiona Dritana Abazovića.

JEDNOSTRANO O CRNOJ GORI: Dan prije, urednik Sanjin Bećiragić nije uspio postići balans, pa je prenoseći stavove članova Predsjedništva BiH o crnogorskim političkim prilikama prostor dao samo dvojici članova koji dijele isto mišljenje. Iako se u prilogu kaže da Milorad Dodik tvrdi da nema problema sa navodnim izbornim pobjednicima, dalje ne saznajemo pojedinosti njegovog stava. Prilog se gradi jednostrano na izjavama dvojice istomišljenika (Željka Komšića i Šefika Džaferovića) koji u novoj vlasti vide izraz agresivnog šovinizma, geopolitičke igre, a u Đukanoviću garanta mira.

PROFESIONALNIJE O MIGRANTIMA: Raduje to što je FTV promijenila pristup migrantskoj temi, pa su izvještaji sada profesionalniji i obazriviji. U utorak se govori o „strahu među migrantima“, te se donose njihova svjedočanstva iz kojih saznajemo da su mnogi od njih žrtve stereotipa zbog fizičkih obračuna pojedinih grupa.

USIJANI REGION I KAKO MU ODOLJETI? Urednik Sanjin Bećiragić i prezenterka Nikolina Veljović trude se učiniti Dnevnik 2 atraktivnijom emisijom koja ide u korak sa drugim medijima koji su po svojoj prirodi neminovno brži i efektniji. I to je za svaku pohvalu. Najpopularnija informativna emisija se može i treba graditi na odjecima sa društvenih mreža kao što su oni koji prate nedjeljnu objavu Marije Zaharove koja je čin prijema Aleksandra Vučića u Bijeloj kući uporedila sa kultnom scenom Niskih strasti. Mreže su zaista gorile, a sadržaj je bio viralan. Pa neka gori i Dnevnik 2. Ali, da li baš moramo čuti i reakciju Marka Đurića i Aleksandra Vulina? Ili slušati o sporazumu Kosova i Srbije više od deset minuta? Je li to zaista toliko bitno našoj publici? Da li ljudi uopšte znaju ko je Marko Đurić? Druga stvar koja je u nedjeljnom izdanju bila suvišna je naslov „Čojstvom protiv nacionalizma“, a kojim je ispraćen tzv. patriotski skup u Crnoj Gori. FTV bi se trebao suzdržati od svrstavanja, posebno ako se zna da zbivanja u Crnoj Gori prate različita tumačenja. Je li čojstvo bilo pjevanje Thompsonovih pjesama na sličnom skupu na Cetinju?

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: FTV je mnogo više pažnje posvetio političkim i drugim dešavanjima u Crnoj Gori, dok se BHT1 držao po strani. Državna televizije se i previše držala po strani u obradi etničkih incidenata, pa je cenzurisala uvredljive poruke koje se šalju Bošnjacima u Pljevljima. To je izgledalo kao minorizacija nimalo bezazlenih etnički motivisanih napada. FTV je tu bio direktniji i temeljniji donoseći sve reakcije, ali je na drugim mjestima kiksao. Ako je već Crna Gora postala ilustracija tenzija i podjela cijelog regiona, onda se ozbiljni mediji trebaju držati neutralno i suzdržano. I ne dopustiti si da padaju u vatre jednostranosti. Upravo to smo gledali u nekoliko navrata, kao u trenutku kada se patriotski skup podržavalaca aktuelne vlasti trijumfalno naziva skupom na kojem se čojstvo suprotstavlja nacionalizmu. Da li su stvari baš tako jednostavne?

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Preispitivanje novih zaduživanja kod stranih kreditora.
FTV
FTV je sadržajnije propratio etničke incidente u Crnoj Gori, a popravili su i izvještavanje o migrantima.

Minus sedmice

BHT1
Utisak je da se vijesti stalno gomilaju, i da nedostaje autorski pečat u prilozima.
FTV
Jednostrana intonacija političkih zbivanja u Crnoj Gori.