FTV I BHT1: Dnevnici i novinari u vremenu krize

Dva su validna pristupa krizi: FTV-ov, u kojem prezenter vodi gledatelje kroz zemlju razgovorima s odgovornim licima, i onaj drugi (BHT1), baziran na javljanjima reportera

FTV I BHT1: Dnevnici i novinari u vremenu krize
Foto: Federalna.ba

FTV: Profesionalni iskorak Aide Mujan

24. – 30. mart 2020.

NOVINAR U DOBA KRIZE: Krizna vremena zahtijevaju posvećene profesionalce, a upravo to nam ovih dana na FTV-u demonstrira Aida Mujan. Nju smo ranije uglavnom viđali u ulozi pristojne spikerice, ali se sada pojavljuje u ulozi svestrane novinarke od čijeg posla zavisi cijeli Dnevnik 2. Svojim načinom vođenja, dinamičnim i odmjerenim u isti mah, ona drži tempo emisije koja se odvija u vanrednim okolnostima. Svojim pitanjima, ubojito preciznim i jasnim, ona pogađa srž, s lakoćom uključuje goste, i dok sjedi u studiju polazi joj za rukom da s jednog mjesta svojim nastupom i intervjuima koje vodi učini FTV-ov Dnevnik 2 relevantnim i sadržajnim. To nije nimalo lak zadatak, a Mujan se pokazuje kao novinarka koja može obilježiti emisiju kao da je njen autorski proizvod.

PITANJA GLEDATELJA, ODGOVORI ZVANIČNIKA: Mujan je u protekloj sedmici razgovarala s više odgovornih lica u zdravstvu, a između ostalog i sa direktoricom UKC-a u Sarajevu Sebijom Izetbegović, kojoj je postavila veoma direktna pitanja. Pitala ju je šta su lažno negativni rezultati, zašto je testiran premijer Novalić ako nema simptome, zašto se ne testiraju građani koji se javljaju epidemiološkim službama… Posebno je naglasila da su pojedina pitanja uputili sami gledatelji koji se javljaju redakciji Federalne. Mujan je razgovarala i s direktorima zdravstvenih ustanova iz Banjaluke i Zenice, a svima je nastojala postaviti pitanja koja najviše interesuju TV publiku. Kakve su kliničke slike pacijenata, da li je i koliko je ugroženo zdravstveno osoblje, koji se koraci preduzimaju, itd. Javna televizija se konačno pokazuje kao odgovorni servis građana donoseći u njihove domove pitanja i odgovore.

PREDSJEDNIŠTVO U DRUGOM PLANU: Urednica Amra Zaklan je u četvrtak saopštenje Predsjedništva BiH dala tek na sredini emisije. Slično je postupio i BHT1. Članovi Predsjedništva obratili su se jedinstvenim glasom upozoravajući nas sve o tome koliko je ozbiljan i težak trenutak u kojem se nalazimo, a po ugledu na lidere drugih zemalja. Ako lideri iz regiona mogu dobiti udarni tretman pod mnogim manje bitnim okolnostima, onda to mora dobiti i Predsjedništvo naše zemlje.

OCJENA: Autor teksta je i dalje stava da je u ovim trenucima neumjesno ocjenjivati medijske radnike koji su svakodnevno izloženi opasnosti po zdravlje, i koji se na sve načine trude (uz moguće greške) doprijeti do naših domova tačnim i bitnim informacijama. Pristup FTV-a sa prezenterkom Aidom Mujan kao centralnom ličnošću pokazuje nam da se odabirom prave osobe i modela mogu zadržati kvalitet i dinamika, bez da se novinari previše izlažu terenskom radu koji nosi rizik po njihovo zdravlje i bezbjednost.

 

BHT1: Više javljanja s terena

24. – 30. mart 2020.

REBUS ILI IGRA SKRIVALICE: U četvrtak u Dnevniku 2 BHT1 (urednik Dejan Petrović) daje se nešto što bi valjda trebalo biti reakcija Udruženja novinara Republike Srpske, i to telefonskom izjavom Branimira Đuričića. On je upozorio na to da je, kako veli, jedan visoki funkcioner u programu jedne privatne medijske kuće najavio policijski čas i oštre mjere, te da u ime udruženja zahtijeva jednak tretman medijskih kuća. Stav udruženja je, po svemu sudeći, da bi takve objave morale biti izrečene na javnoj televiziji. Šta je bio cilj ovako puštene reakcije? O kojem se mediju radi? Zašto se ne kaže ime navodno favorizovanog medija? U čemu se tačno sastoji nejednak medijski tretman? Koji je javni funkcioner u pitanju? Čemu aluzije i igra skrivalice na BHT1? Ako se želi dati saopštenje i nečija kritika, onda se oni trebaju dati u onom najbitnijem dijelu u kojem se neko proziva za svoje postupanje. Iz drugih medija saznajemo da je strukovno udruženje kritikovalo praksu ministra policije Dragana Lukača koji je izgleda najavu o policijskom satu izrekao na banjalučkom ATV-u. Zašto se BHT1 igrao rebusa s publikom? Je li problem reći da je u pitanju ministar Lukač?

HNS ILI HRVATSKI SABOR? Raspušten je prvobitni Krizni štab FBiH, a razloge raspuštanja je teško utvrditi pod ovim okolnostima. Spekulira se da je sve posljedica propusta u nabavci medicinske opreme, a najviše se spominjalo ime Jelke Milićević. Urednik Dejan Petrović je progovorio o spekulacijama dajući svim stranama prostor, ali je napravljen propust pri čitanju saopštenja Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Njihovu objavu na ekranu je pratila fotografija zgrade hrvatskog zakonodavnog tijela koja se nalazi u Zagrebu. HNS nije od juče u političkom životu, pa je propust time još veći.

GLAS OPOZICIJE: Republika Srpska je proglasila vanredno stanje, saznajemo u subotu. Urednik Petrović dao je priliku opozicionarima koji nisu saglasni sa odlukom, ili imaju izvjesne rezerve. Politički život u vanrednim okolnostima je poprimio drugačiji izgled, pa je dobro da se daje pravo glasa opoziciji.

OCJENA: Isto kao i FTV.

KOMPARATIVNA ANALIZA: Primjetna su dva pristupa u kriznim vremenima: FTV-ov, u kojem studijski prezenter preuzima glavnu ulogu i vodi nas kroz sadržaj i zemlju razgovorima sa odgovornim licima, i drugi (BHT1) u kojem se specijal izdanja baziraju na javljanjima reportera sa lica mjesta. Obje televizije sveobuhvatno pokrivaju sve dostupne informacije o širenju virusa, ali FTV ipak više i smjelije propitkuje postupke zdravstvenih vlasti. Zanimljivo je da su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojima progovara o teškoj ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj bile u drugom planu iako lider SNS-a često kod nas ima tretman udarne vijesti. Neki drugi mediji nisu propustili ispratiti neočekivanu kritiku koju je Miloradu Dodiku uputio njegov navodni politički saveznik kada se upitao kako Banjaluka uopšte isplaćuje plate.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
BHT1 je skoro svaki dan donosio vijesti iz cijele zemlje, ne zapostavljajući manja mjesta i regije u koje se inače slabije zalazi.
FTV
Razgovori Aide Mujan. Oštri, sadržajni i po mjeri gledatelja.

Minus sedmice

BHT1
Saopštenje Predsjedništva o krizi koja nas je zadesila dato je u trideset i nekoj minuti.
FTV
Saopštenje najvišeg kolegijalnog organa u zemlji moralo je dobiti karakter udarne vijesti.