RTRS I BNTV: Kako je crnogorska vlast postala režim

Nastavlja se hajka protiv crnogorskih vlasti kroz narativ o nasilnom pokušaju oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve

RTRS I BNTV: Kako je crnogorska vlast postala režim

RTRS: Optužba za Savičića, optužba za sve pripadnike Vojske RS

  1. decembar 2019. – 5. januar 2020.

PRAVDA PO RTRS-u: Tužiteljstvo BiH podiglo je posljednjeg dana 2019. godine optužnice za ratne zločine počinjene nad pripadnicima Vojske RS u selu Grbavici protiv devet pripadnika Armije BiH i HVO-a te protiv generala VRS-a Milomira Savčića, koji se tereti za ratne zločine na području Srebrenice u julu 1995. godine.

O sadržaju optužnice protiv Savčića gledatelji od novinara nisu saznali ništa. Na ekranu su vidjeli fotografiju dijela optužnice iz kojeg se teško moglo išta razaznati. Izvještajem je dominirala izjava Savčića koji je negirao sve što mu se na teret stavlja, te brojne reakcije iz RS-a, uobičajenog narativa kada se optužuju pripadnici vojske i policije RS-a za ratne zločine, u kojima se isticalo da je i ova optužnica „dokaz da je za Srbe pravda ne daleka, već nedostižna“. Reakcije političkih stranaka i udruženja proisteklih iz proteklog rata ovog bh. entiteta nizale su se i u nastavku monitorisane nedjelje. “Optužnicom za udruženi zločinački poduhvat žele se optužiti svi pripadnici Vojske RS“, „optužnicom se nameće kolektivna odgovornost“, komentari su koji su dominirali.

S druge strane, do u tančine je prenesen sadržaj optužnice protiv pripadnika Armije BiH i HVO-a, kao i reakcije članova porodica stradalih Srba i Organizacije zarobljenih i stradalih vojnika i civila RS.

Stoga ćemo uredništvo Dnevnika 2 ponovo podsjetiti na član 14 Zakona o Radio Televiziji Republike Srpske, koji ih obavezuje da u ostvarivanju temeljnih programskih načela naročito istinito, cjelovito, nepristrasno i blagovremeno informišu javnost.

Ocjena: 2

BNTV: Pažnja, govore političari!

  1. decembar 2019. – 5. januar 2020.

DRUGAČIJI POGLED NA POLITIKU: O politici se govorilo drugačije posljednjeg dana 2019. godine. Druga polovina Dnevnika 2 donijela je satirični dnevnik sa, kako je navedeno, „upozorenjem gledateljima da je u njemu korišten jezik kakav koriste naši političari“. Vjerovatno bi dramski i književni teoretičari imali zamjerki na način prezentacije ovog sadržaja, ali je on pogodio u srž političke zbilje u kojoj se RS nalazila proteklih godinu dana.

POGREŠAN RESOR: Migranti nisu resor Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Stav je to Mlađena Božovića, kandidata za prvog čovjeka tog ministarstva. U izvještaju o saslušanju Božovića pred parlamentarnom komisijom, Slađana Jašarević je na osnovu odgovora koje je dao ukazala na ustaljenu politiku svih nivoa vlasti u BiH. Gdje se na funkcije kandiduju i uglavnom biraju podobni, ali ne i stručni kadrovi.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

BNTV je 2019. godine, prema podacima agencije Audience Measurement, bila najgledanija TV kuća u Republici Srpskoj sa šerom od 14,61 posto, kao i Dnevnik 2 sa šerom od 30,48 posto. Šer Dnevnika 2 RTRS-a iznosio je 22,27 posto, a ukupna gledanost javnog servisa RS-a bila je 11,49 posto.

Ovi podaci objavljeni su u Dnevniku 2 emitovanom 31. decembra 2019. godine. Dan ranije, gledatelji su informisani o sadržaju istraživanja Transparency Internationala BiH o finansiranju javnih medija u BiH za period 2014. – 2018. godina. Kada je u pitanju RTRS, iz TI BiH navode da je uz  RTV taksu, koja je osnovni izvor finansiranja, iz entitetskog budžeta izdvojeno u 2018. godini 3,79 miliona KM. Citirani su i navodi Regulatorne agencije za komunikacije prema kojima se „finansijska zavisnost RTRS-a od budžetskih subvencija značajno povećala, a ne smanjuje se ni politički uticaj na uređivačku politiku“. Nadalje se navodi da je RAK upozorio i na to da je u proteklom periodu izrekao više desetina hiljada maraka kazni RTRS-u, kao i da je utvrđeno i „kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata u pozitivnom kontekstu, uz stalno prisutan kritički ton prema opozicionim strankama“.

Ovaj izvještaj potvrdio je navode iz naših analiza o radu javnog RTV servisa RS-a, ali i pokazao da izdašna finansijska injekcija vlasti nije pomogla da se podigne gledanost u posljednjih godinu dana.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Prvi dan 2020. godine označio je i novo poskupljenje cigareta u BiH. Umjesto suhoparne vijesti o povećanju cijena i visine akcize na duhan i duhanske proizvode, gledateljima je predočen stav jednog bivšeg pušača koji je govorio o razlozima koji su ga naveli da ostavi cigarete, a čuli su i poruku nacionalnog koordinatora za borbu protiv pušenja.
BNTV
Kakva nas godina čeka dođe li do rasta stope PDV-a? – pitanje je koje je postavljeno 2. januara, a odgovore su dali ekonomski analitičari i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača. Istovremeno, to pitanje pratio je i osvrt na decenijski disbalans u rastu plata i cijena sindikalne potrošačke korpe, kroz koji je ukazano da se životni standard građana iz godine u godinu pogoršava.

Minus sedmice

RTRS
Ne jenjavaju protesti Srpske pravoslavne crkve i njoj naklonjenih vjernika zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Podrška već nekoliko dana stiže iz više gradova RS-a, ali i od njenih zvaničnika, o čemu su gledatelji podrobno informisani. Stavovi predstavnika vlasti Crne Gore spomenuti su samo u namjeri uručivanja protestne note ambasadoru Srbije u Podgorici dan nakon što je u Beogradu pokušano paljenje crnogorske zastave ispred njene ambasade. Čak je i taj događaj u izvještaju emitovanom 3. januara relativiziran na način na koji je to učinio svojom izjavom Aleksandar Vučić. Koji je na optužbe odgovorio komentarom: „A šta oni rade našim svetinjama.“ Političari RS-a stali su bezrezervno uz SPC, a novinari RTRS-a sada vlast susjedne nam države nazivaju „crnogorskim režimom“. Otuda i izostanak propitivanja izjave premijera RS-a koji je bio na mitingu podrške „SPC-u i pravoslavnim vjernicima“ u Bileći, koji je poručio da će „RS pružiti svu pomoć u zaštiti srpskog naroda u Crnoj Gori“.
BNTV
Postoji li i ona druga Crna Gora koja se ne protivi donošenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti? Ako je suditi prema sadržaju priloga koji su se bavili protestima Srpske pravoslavne crkve i njoj naklonjenih vjernika, iza zakona koji je na noge digao dio crnogorske javnosti te Srbiju i bh. entitet RS, stoji samo vladajuća struktura u toj državi. Ova tema je već drugu nedjelju zaredom u posebnom fokusu regionalnih dešavanja. No cijeli Zakon o slobodi vjeroispovijesti prikazuje se samo kroz jedan član vezan za tretiranje vlasništva vjerskih zajednica. A svi komentari koji su prezentirani gledateljima svode se na tvrdnju „nasilnog pokušaja oduzimanja imovine SPC-a“.