TWITTER: Mali broj korisnika širi većinu lažnih vijesti

Nova studija objavljena u časopisu Journal navodi kako je mali broj Twitter korisnika ustvari zaslužan za širenje većine lažnih vijesti objavljenih tokom 2016. godine. Konzervativci i stariji ljudi, navodi se u studiji a prenosi AP, među onima su koji više šire dezinformacije. Istraživači koji su radili na studiji ispitali su više od 16.000 Twitter profila […]

TWITTER: Mali broj korisnika širi većinu lažnih vijesti
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Nova studija objavljena u časopisu Journal navodi kako je mali broj Twitter korisnika ustvari zaslužan za širenje većine lažnih vijesti objavljenih tokom 2016. godine. Konzervativci i stariji ljudi, navodi se u studiji a prenosi AP, među onima su koji više šire dezinformacije.

Istraživači koji su radili na studiji ispitali su više od 16.000 Twitter profila na osnovu čega su zaključili da je 16 profila ustvari objavilo gotovo 80 posto dezinformacija koje su bile predstavljene kao vijesti.

Autor ove studije David Lazer sa Northeastern univerziteta je rekao da 99 posto korisnika Twittera nisu dijelili lažne vijesti tokom izbornog perioda u 2016. Njegov je zaključak da lažne informacije koje se šire na Twitteru ustvari dolazi iz veoma malog ali lukavog dijela Twittera.

Ovi zaključci su slični i u studiji koja je objavljena ranije ove godine a koja je analizirala način širenja lažnih vijesti na Facebooku.

RSE

About The Author