Članica REM o uznemirujućim snimcima: Prekršeni su zakoni

Regulatorno tijelo većinom glasova zaključilo da predsjednik Vučić nije uznemirio javnost prikazivanjem fotografija žrtava

Članica REM o uznemirujućim snimcima: Prekršeni su zakoni

Članica Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Judita Popović upitala je koji je to javni interes bilo koga da se prikazivanjem fotografija mučenja navodnih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, prekrše zakoni i uznemire građani Srbije.

Navodeći da je tim postupkom “povrijeđeno ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja i prijatelja, kao i dostojanstvo publike koja je to gledala”, upitala je koji je to neprocjenjivi interes bilo koga da se na tako svjestan način krše pozitivni propisi.

– Takvi prizori uznemiravaju, šta god napisali kao upozorenje. Prekršeni su zakoni koji jasno propisuju na koji način određeni dokazi iz krivičnog postupka mogu koristiti, a to sigurno nije način kako je urađeno na toj konferenciji za novinare. Zato je sada cijeli postupak kompromitiran – kazala je članica REM-a za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

To regulatorno tijelo je većinom glasova zaključilo da predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost prikazivanjem spornih fotografija, a jedino je Judita Popović glasala protiv.

– Smatram da sam uradila sve što je trebalo da se uradi. Imam obavezu da reagiram na takve pojave i štitim javni interes, a javni interes je da građani ne budu zlostavljani i svjedoci takvih prizora – navela je Judita Popović.

Ocijenila je da je greška medija u vezi tog slučaja “što se ne primjenjuju odredbe zakona koje su obavezujuće”.

– Zakon o elektronskim medijima je veoma jasan i ako poštujete njegove odredbe onda ćete dobro razmisliti da li ćete prikazivati takve snimke – kazala je članica REM i dodala da ne vidi nijedan argument kojim se može pravdati šta su mediji uradili 6. i 7. marta prikazujući fotografije mučenja.

Ministar policije Aleksandar Vulin i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prikazali su 6. marta, poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, fotografije tijela dvije žrtve za čija ubistva je osumnjičena kriminalna grupa Veljka Belivuka.

Vučić i Vulin su prije prikazanja fotografija upozorili da je riječ o uznemirujućem sadržaju, ističući da su se trudili da identitet žrtava bude zaštićen.

Popović je 15. marta podnijela prijave REM-u zbog emitiranja tih fotografija kao i zbog kontinuiranog nasilja u rijaliti programima na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author