Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića s koncerta Bruce Dickinsona

Na izložbi su predstavljene originalne fotografije s legendarnog koncerta upriličenog u opkoljenom Sarajevu

Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića s koncerta Bruce Dickinsona

Izložba fotografija autora Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.” svečano je otvorena u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na izložbi, koja će za posjetioce biti dostupna od 26. novembra, prvi put su javno izložene originalne fotografije nastale na koncertu koji je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u opkoljenom Sarajevu sredinom decembra 1994. godine.

Autor je izjavio da taj koncert za njega bio vrlo bitan događaj u ratu, te da je dugo čekao da priredi izložbu fotografija koje je tada napravio.

– Drago mi je da smo ovo uspjeli realizirati poslije toliko godina. Čovjek može biti samo sretan kad radi i vidi ovakav odziv. Moj problem je što ne pamtim puno. Snimim i onda imam fotografije. Tu noć sam bio u transu jer je to ipak bila specifična prilika, dok snimam koncentriram se na svoj rad, a onda sve emocije izađu na fotografijama – kazao je Kovačević.

Izložbu je otvorio Enes Zlatar, frontmen grupe Sikter koja je bila jedna od dvije pregrupe Dickinsonu, naglašavajući da je izložba putovanje kroz vrijeme te da mu da danas taj koncert dan izgleda kao san.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković istakao je da je Kovačević fotograf koji, za razliku od mnogih, uvijek strpljivo do kraja isprati svaki događaj koji fotografiše.

Dodao je da zahvaljujući njegovom fotografskom instinktu, znanju i umijeću danas imamo sve ove fotografije koje su dio važnog umjetničkog i historijskog arhiva.

Publika će imati priliku da kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je te davne 1994. godine vladala u Velikoj dvorani BKC-a za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden.

Izvor: Fena

About The Author