Jedan od najpopularnijih portala u Mađarskoj tvrdi da mu je nezavisnost u ozbiljnoj opasnosti

Posljednjih godina mediji poput Indexa koji su pokrivali političke skandale ili su nestali ili su ih kupili vladini saveznici

Jedan od najpopularnijih portala u Mađarskoj tvrdi da mu je nezavisnost u ozbiljnoj opasnosti

Urednik jedne od najpopularnijih mađarskih web stranica upozorio je da bi planirane promjene u reorganizaciji portala mogle ugroziti njegovu nezavisnost u objavljivanja priča koje se kritički odnose prema vladi premijera Viktora Orbána.

– Index.hu, najveća mađarska stranica vijesti i jedan od rijetkih preostalih nezavisnih medija u ozbiljnoj je opasnosti – kazao je glavni urednik Szabolcs Dull u izjavi objavljenoj na toj stranici.

Dull tvrdi da “predložene organizacijske promjene” stavio Index “pod pritisak da bi to mogao biti kraj našeg izvještavanja kakvo poznajemo”.

– Želimo stranicu s vijestima na kojoj političari i predstavnici vlade ili ekonomski akteri nemaju mogućnost onemogućiti objavu vijesti. Sljedeći dani odredit će sudbinu Indexa – kazao je Dull bez iznošenja dodatnih pojašnjenja.

Prema izvorima 24.hu, rukovodstvo indeksa okrivljuje planirane promjene u smislu pada prihoda od oglašavanja uzrokovanog koronavirusnom krizom. Događaj je uslijedio u martu jer je 50 posto udjela Indexove reklamne agencije otkupio pro-Orbanski biznismen Miklosa Vaszilyja.

Vaszily je tada kazao da se nada da će Index ostati utjecajan i nezavisan, ali neki zaposlenici i analitičari vide da je ta kupovina prijetnja autonomiji web stranice.

Od dolaska na vlast 2010. godine, nacionalistički orijentiran Orbán transformirao je mađarske javne medije u vladine propagandne medije, dok njegovi saveznici ustrajno kupuju dijelove privatnog medijskog sektora.

Posljednjih godina mediji poput Indexa koji su pokrivali političke skandale ili su nestali ili su ih kupili vladini saveznici i brzo su prihvatili pro-Orbánska uređivačka načela primajući sredstva od državnih oglašivača.

OSCE-ovi (Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi) posmatrači izbora upozorili su na ograničeni pristup informacijama u Mađarskoj kao dio “nepovoljne klime” koja je pomogla Orbánu da osvoji treći uzastopni mandat na mjestu premijera 2018. godine.

Izvor: EURACTIV

About The Author