Musk će Starlinkom podržati povezivanje s organizacijama za pomoć u Gazi

Izrael odmah najavio da će upotrijebiti sva svoja sredstva da spriječi korištenje Starlink satelita u Gazi

Musk će Starlinkom podržati povezivanje s organizacijama za pomoć u Gazi
elon_musk_royal_society

Elon Musk omogućit će Starlinkom povezivanje s “međunarodno priznatim” grupa za pomoć u Gazi usred komunikacijskog zamračenja zbog izraelskog bombardiranja.

U nizu odvojenih objava na X-u, ranije poznatom kao Twitter, multimilijarder je kazao da njegova satelitska internetska usluga može omogućiti povezivanje s ratom opustošenim teritorijem, ali da zahtjev za povezivanje još nije poslan.

– SpaceX će podržati komunikacijske veze s međunarodno priznatim organizacijama za pomoć – kao i UN-om, kazao je Musk u čijem su vlasništvu X, SpaceX i Starlink.

Potpuni nestanak interneta u Gazi odsjekao je većinu od 2,3 miliona građana tog pojasa od komunikacije s ostatkom svijeta u petak dok je Izrael proširio svoju kopnenu invaziju na sjever Gaze.

Grupe za humanitarnu pomoć osudile su nestanak struje, upozoravajući da bi moglo poslužiti kao pokriće za kršenja ljudskih prava u Gazi. Takav potez ugrozio je civile, novinare, medicinske radnike i humanitarne napore.

Muskov Starlink korišten je u drugim regijama u kojima je internetska infrastruktura uništena ili onesposobljena, uključujući Iran i Ukrajinu. Međutim, Musk je bio upleten u kontroverze oko usluge u Ukrajini.

Musk se dodatno suočio s kritikama zbog svog promoviranja neprovjerenih računa na X-u koji je poznat po širenju dezinformacija u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa.

Naime, u pripremi za veliki kopneni upad u Pojas Gaze, Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule su operaciju usmjerenu na internetsku i medijsku infrastrukturu u regiji.

Kao odgovor na Muskovu objavu, izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi je kazao da će satelitsku vezu Hamas koristiti za terorističke aktivnosti, najavljujući da će njegov ured prekinuti veze sa Starlinkom.

Uz pomoć flote od hiljada malih satelita koji kruže oko Zemlje u niskom orbitalnom kursu, Starlink može ponuditi pristup brzom internetu gotovo bilo kojoj lokaciji u svijetu, eliminirajući potrebu za opsežnom lokalnom infrastrukturom.

Prvi sateliti tog sistema lansirani su u svemir 2019. godine i od tada se dosljedno lansiraju gotovo svake sedmice. Trenutno Musk nadzire više od 4.500 aktivnih internetskih satelita koji kruže oko Zemlje, što čini 50 posto svih satelita i omogućuje satelitsku povezanost s otprilike 60 zemalja.

Izvor: Politico

About The Author