Novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević saslušani u tužilaštvu u Beogradu

Javni tužilac od učesnika prikupio je potrebne podatke, a potom će biti donijeta odluka o daljnjem postupanju

Novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević saslušani u tužilaštvu u Beogradu
Foto: Srbija izbori 2019

Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je da je 11. juna javni tužilac saslušao novinara sedmičnjaka Radar Vuka Cvijića i urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića zbog incidenta koji se dogodio 29. maja.

U saopštenju dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) navodi se da je javni tužilac od učesnika prikupio potrebne podatke. “Nakon prikupljanja drugih potrebnih dokaza bit će donijeta odluka o daljem postupanju o čemu će javnost biti obaviještena”, navelo je tužilaštvo.

Redakcija političkog sedmičnjaka Radar saopćila je da je njihov novinar Vuk Cvijić napadnut 29. maja u centru Beograda. U otvorenom pismu redakcije navedeno je da ga je napao Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabloida.

– Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i prije nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vijest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića – navela je redakcija Radara.

Srpski telegraf je na svom portalu objavio da je Vuk Cvijić “iz čista mira napao suvlasnika Medijske mreže Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu prijeti”.

– On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Prijetio mi je i policijom – tvrdi Lađević.

Istog dana kada se incident dogodio reagiralo je Ministarstvo informiranja, navodeći da su zabrinuti zbog incidenta. Ministrica pravde Srbije Maja Popović oglasila se dva dana kasnije rekavši da “država neće tolerirati napade i nasilje nad bilo kojim građaninom, kao ni napade na novinare”.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro osudila je napad na novinara Vuka Cvijića.

– Nedavni napad na novinara Vuka Cvijića u Srbiji je nedopustiv. Pridružujem se misiji OSCE-a u Srbiji u pohvali policije i tužilaštva na njihovoj brzoj reakciji koja treba da dovede do detaljne istrage i do zadovoljenja pravde – napisala je Ribeiro. Dodala je da je “nasilje protiv novinara napad na medijske slobode”.

Izvor: RSE

About The Author