Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora

Samo nekoliko novinara ruskih državnih medija imali su pristup suđenju, ostali su presudu mogli pratiti u prostoriji na TV ekranima

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora
Foto: The Moskow Times

Ruski opozicioni aktivist Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih s njegovim kritiziranjem rata u Ukrajini. Bivši rusko-britanski novinar i političar posljednji je u nizu Putinovih protivnika koji je uhapšen ili prisiljen da pobjegnu iz Rusije.

On je odbacio optužbe i javno kritizirao suđenje. Prošle je sedmice pred moskovskim sudom rekao da potpisuje svaku riječ koju je rekao te da ne samo da se ne kaje ni zbog čega, nego je ponosan na to.

– Znam da će doći dan kada će se tama koja je obavila našu zemlju razići – dodao je u primjedbama objavljenim na internetu. Naše će društvo otvoriti oči i zadrhtati kad shvati kakvi su zločini počinjeni u njihovo ime, kazao je.

Osim što je kritizirao takozvanu “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, Kara-Murza također je otvoreno govorio protiv predsjednika Vladimira Putina i slamanja neistomišljenika od strane njegove vlade.

Ovaj 41-godišnjak odigrao je ključnu ulogu u uvjeravanju zapadnih vlada da sankcioniraju ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije. 25-godišnja kazna Kara-Murzi maksimalna je kazna koju su tražili tužitelji i to je najduža kazna koju je jedan opozicionar dobio od početka rata u Ukrajini.

Trebalo je samo nekoliko minuta da sudac donese odluku o njegovom slučaju u inače procesu koji dugo traje. Sudac je rekao da će Kara-Murza služiti svoju kaznu u “popravnoj koloniji strogog režima” i da će biti kažnjen sa 4.900 dolara.

Stroga kazna znak je da u današnjoj Rusiji vlasti nisu samo odlučne ušutkati kritičare nego i neutralizirati sve ili svakoga za koga vjeruju da predstavlja prijetnju političkom sistemu.

BBC-ju nije bio dopušten pristup u zgradu suda, a samo je nekoliko novinara ruskih državnih medija omogućen pristup, zajedno s majkom i advokaticom optuženika. Umjesto toga, novinari i strani ambasadori nagurali su se u posebnu prostoriju kako bi gledali proces na dva TV ekrana.

Govoreći izvan suda nakon izricanja presude, advokatica Kara-Murze, Maria Eismon, rekla je da je stroga kazna “zastrašujuća”, ali i “visoka ocjena” rada njenog klijenta. Kada je Kara-Murza čuo da je dobio 25 godina, rekao je da mu je čak samopouzdanje poraslo te da je shvatio da je sve radio kako treba.

Human Rights Watch opisao je presudu kao “izigravanje pravde” i pozvao Rusiju da odmah poništi presudu i bezuvjetno ga oslobodi. Amnesty International je rekao da je kazna još jedan jeziv primjer sistemske represije nad civilnim društvom.

Kara-Murza karijeru je započeo u novinarstvu prije nego što je postao savjetnik Borisa Njemcova, još jednog istaknutog ruskog opozicionog čelnika i političara koji je ubijen u Moskvi 2015. godine.

Izvor: BBC

About The Author