Facebook zabranio oglase o izbornoj prevari

Zabranom predizbornih oglasa obuhvatit će se oni koji prikazuju izbore ili učestvovanje na izborima beskorisnim

Facebook zabranio oglase o izbornoj prevari
Foto: The Independent

Facebook je u srijedu zabranio oglase da su izbori prevara, koji sugeriraju da rezultati američkih predsjedničkih izbora neće biti valjani i oglase u kojima se napada metoda glasanja. Kompanija je objavila nova pravila nakon što je ranije zabranila da se prije izbora objavljuje ko je pobjednik.

Facebook je povukao taj potez dan nakon što je aktuelni predsjednik Donald Trump prvu televizijsku debatu s demokratskim izazivačem Joeom Bidenom iskoristio za neutemeljenu tvrdnju da će izbori 3. novembra biti “namješteni”.

Trump je posebno kritizirao glasanje poštom i tvrdio da se izborna prevara već odvija. To je pokušao da argumentira s nekoliko nepovezanih incidenata.

Facebook je na meti kritika jer odbija širu provjeru političkih oglasa, kao i zbog raširenih dezinformacija. Facebook je također uklonio oglase Trumpove kampanje koji sugeriraju da bi migranti mogli biti značajan izvor zaraza koronavirusom. Pozvao se na pravila o govoru mržnje.

Zabranom predizbornih oglasa obuhvatit će se oni koji “prikazuju izbore ili učestvovanje na izborima beskorisnim/besmislenim” ili oni koji “kao protivzakonite delegitimiraju bilo koju zakonitu metodu i proces glasanja i prebrojavanje glasova”.

Kompanija je dodala da je zabranila oglase koji “veličaju, podržavaju ili predstavljaju vojne pokrete i QAnon (desničarsku teoriju zavjere)” na njihovoj platformi.

Facebook će preusmjeravati korisnike na vjerodostojne izvore kada pretražuju određene heshtagove o sigurnosti djece jer pristalice pokreta QAnon za regrutiranje sve više koriste heshtegove poput #savethechildren, objavila je društvena mreža.

Izvor: Hina/N1

About The Author