10 GODINA ZATVORA ZBOG OBJAVA NA DRUŠTVENIM MEDIJIMA

Istaknuti emiratski aktivist Ahmed Mansoor osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina i novčanu kaznu od oko 272 tisuća dolara zbog kritike vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata na društvenim medijima. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su poslovno i turističko središte, te apsolutistička monarhija koja slabo podnosi javnu kritiku vladajućeg sustava. UAE je gonila Mansoora i druge […]

10 GODINA ZATVORA ZBOG OBJAVA NA DRUŠTVENIM MEDIJIMA

Istaknuti emiratski aktivist Ahmed Mansoor osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina i novčanu kaznu od oko 272 tisuća dolara zbog kritike vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata na društvenim medijima.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su poslovno i turističko središte, te apsolutistička monarhija koja slabo podnosi javnu kritiku vladajućeg sustava. UAE je gonila Mansoora i druge pro-demokratske aktiviste za ono što bi se moglo nazvati uvreda čelnika zemlje.

Mansoor je među pet aktivista osuđenih za slične optužbe u 2011. za vrijeme “arapskog proljeća”. Taj elektrotehnički inženjer i pjesnik, uhićen je u ožujku 2017. i optužen za promicanje sektaštva i mržnje. Sud ga je, prema tisku, oslobodio terorističkih optužbi.

Skupine za zaštitu prava pozvale su vlasti da puste Mansoora, nazivajući njegov pritvor kršenjem slobode izražavanja i mišljenja.

N1

About The Author