Generalni sekretar UN-a ponovo upozorio na talas mržnje i ksenofobije

Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava mete napada

Generalni sekretar UN-a ponovo upozorio na talas mržnje i ksenofobije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kazao je da pandemija koronavirusa i dalje izaziva “talas mržnje, ksenofobije i zastrašivanja”.

Čelnik UN-a je naglasio da su se govori protiv stranaca intenzivirani na internetu, na ulicama su se proširile antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani s Covidom-19.

Kako je naglasio, migranti i izbjeglice smatrani su izvorom virusa, zbog čega su zlostavljani i tada im je uskraćen pristup liječenju.

– Novinari, zviždači, zdravstveni radnici i branitelji ljudskih prava mete su napada samo zato što rade svoj posao – rekao je on.

Guterres je apelirao na sveopće nastojanje da se zaustavi govor mržnje na globalnom nivou.

Pozvao je političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima i obrazovne institucije da se fokusiraju na “digitalnu pismenost” u vrijeme kada “ekstremisti traže sljedbenike među onima koji su najranjiviji i najočajniji.”

Također, pozvao je medije da uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj, civilno društvo da poveća pomoć za ugrožene ljude i vjerske ličnosti da posluže kao modeli međusobnog poštovanja.

Izvor: AP

About The Author