Na trećem AJB DOC Film Festivalu bit će prikazano 18 dokumentaraca

Svi filmovi moći će se gledati online na oficijelnoj festivalskoj stranici ajbdoc.ba bez registracije i besplatno

Na trećem AJB DOC Film Festivalu bit će prikazano 18 dokumentaraca

 

Treći festival međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održan od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, a program koji je danas objavljen dostupan je na oficijelnoj festivalskoj web-stranici online.ajbdoc.ba

Svjetska pandemija utjecala je negativno na mnoge segmente društva, pa tako i na organizaciju festivala u svijetu i u regionu. Mnogi festivali su odgođeni, dok su neki prolongirani ili su se prilagodili novonastalim uvjetima i dio ili kompletan program prebacili u virtuelne uvjete.

AJB DOC, kao jedan od njih, omogućio je svojoj regionalnoj publici da sve dokumentarce gleda besplatno na festivalskoj web-stranici, bez potrebe za registracijom.

– Nakon dva uspješna izdanja AJB DOC Film Festivala, smatrali smo da je esencijalno održati kontinuitet te smo se prilagodili novim uvjetima prvenstveno zbog autora, ali i publike, koji su i razlog upuštanja u sami projekat organizacije dokumentarnog festivala u Sarajevu – kazao je direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić.

Organizatori AJB DOC Film Festivala, uprkos izazovnim uvjetima rada, su kazali da mogu biti zadovoljni brojem i kvalitetom filmova koji su prijavljeni za učešće.

Od gotovo 300 filmova, za program tri selekcije odabrano je 18 dokumentarnih filmova, 10 za takmičarsku selekciju, pet za selekciju AJB Prikazuje i tri za program Last Minute Cinema.

– Od oko 300 prijavljenih filmova za takmičarsku selekciju odabrano je 10 vrhunskih dokumentaraca prilagođenih televizijskom emitiranju. Ono što je važno istaći je da iz godine u godinu raste broj regionalnih filmova, koji svojim kvalitetom ne odudaraju od evropskih produkcija znatno većih budžeta. Ponosni smo na činjenicu da ćemo na Trećem AJB DOC-u od 18 odabranih filmova prikazati sedam regionalnih – kazao je selektor Đani Hasečić.

Od 18 dokumentarnih filmova vrhunske produkcije, koji će na AJB DOC-u biti dostupni online je šest svjetskih, osam regionalnih i četiri bh. premijere.

– Održat ćemo kontinuitet festivala i uprkos otežavajućim okolnostima doći do publike i autora, svjetskih, ali i regionalnih produkcija. Ove godine bavit ćemo se temama o kojima se šuti i o kojima je nepopularno govoriti, od kojih se glava okreće na drugu stranu, ali se mora o njima pričati zbog budućih naraštaja. Bavit ćemo se i temama iz prošlosti koje su važne za danas i sutra, ali i onima od kojih srce zakuca jače, pokrene se osmijeh i probudi ponos – istaknuo je direktor Festivala Edhem Fočo.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od tri člana odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB DOC Main Award“, te najbolji film selekcije AJB Prikazuje koji će osvojiti istoimenu nagradu.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Zbog specifičnih okolnosti virtuelnog održavanja ovogodišnjeg festivala, koji se odvija bez prisustva gledalaca, „Nagrada publike“ neće biti dodijeljena.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma.

Izvor: AJB DOC

About The Author