Kremlj odbacio evropska upozorenja o ‘ruskoj propagandi’

Evropske diplomate su kazale da su napravili zajednički mehanizam za otkrivanje i reagiranje na potencijalne ruske internet napade

Kremlj odbacio evropska upozorenja o ‘ruskoj propagandi’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je evropska upozorenja o “ruskoj propagandi”, kazavši da Zapad sada sve što se suprotstavlja glavnom narativu označava kao propagandu.

– Sada je očito da su svi izvori, mediji ili materijali s interneta koji ne zadovoljavaju kriterije, ne djeluju unutar informacijskog mainstreama i pokušavaju pokriti događaje s različitih strana, odmah prepoznati kao propagandni alat – kazao je u razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja.

Dodao je da je to u apsolutnoj suprotnosti s idealima slobodnih medija i još jednom pokazuje spremnost vlasti da kazni medije koji im se ne sviđaju što se sada često događa u Evropi.

On se referirao na sastanak ministara vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske u ponedjeljak na kojem su upozorili na povećanje ruske propagande u evropskim zemljama uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Zapadne zemlje su u više navrata optuživale ruske operativce da koriste društvene medije i internet za širenje lažnih ili obmanjujućih informacije kako bi podrivali te države, promovirali Rusiju ili pokušavali da utiču na javno mnijenje protiv podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije.

– U periodu smo ranjivosti sa evropskim izborima i, što se tiče Francuske, Olimpijskim igrama – rekao je francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na konferenciji za novinare s poljskim i njemačkim kolegama u francuskom zamku blizu Pariza.

Ministri su rekli da su napravili zajednički mehanizam za otkrivanje i reagiranje na potencijalne ruske internet napade.

– Izgleda da je cilj da se pokrije rusko-ukrajinski sukob tako što će se ‘specijalna vojna operacija’ predstaviti pozitivno, a da se okaljaju Ukrajina i njeni lideri – rekao je francuski diplomata, misleći na izraz koji Moskva koristi za invaziju na Ukrajinu.

Diplomate su navele da za razliku od prethodnih kampanja dezinformiranja, internet Portal Kombat, kako ga je Francuska nazvala, ima za cilj da privuče ljude na te sajtove, od kojih neki imaju lokalne nazive domena, kako bi se te informacije potom lokalno širile.

Francuski zvaničnici rekli su da su dosad ti sajtovi malo napredovali, ali su izrazili zabrinutost da su sa dvogodišnjicom rata u Ukrajini, izborima u Rusiji, EU i SAD i Olimpijskim igrama ove godine u Parizu, internet stranice postavljene tako da se, kada dođe vreme, može širiti velika količina štetnih informacija.

Primjer takve aktivnosti bio je članak koji se pojavio na jednom od sajtova pod naslovom “Dosta je!: Francuska poziva na radikalne mjere protiv (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog”. Članak se odnosi na post na mreži X krajnje desničarskog francuskog opozicionog političara koji je proruski orijentiran.

Izvor: Reuters

About The Author