RTRS I BNTV: Odbrana lika i djela Milorada Dodika

Vrijedni kadrovi SNSD-a ispleli su cijelu priču o nekakvom atentatu na predsjednika entiteta, a RTRS sve to detaljno prenosi

RTRS I BNTV: Odbrana lika i djela Milorada Dodika

 

RTRS: Novi napadi na sud

  1. – 12. februar 2024. 

NOVINAR I KRITERIJI: Suđenje predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i zamjena sudije Mirsada Strike sutkinjom Senom Uzunović bio je novi povod za napad na Sud BiH i kredibilnost nositelja pravosudnih funkcija u državnom pravosuđu. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 od šestog februara bombastično se najavljuje da je u javnost „isplivao dokument da je Uzunović bila vojni sudija u Konjicu i pripadnik takozvane Armije BiH“. Kao takva, ključna je poruka izvještaja, nije podobna da sudi predsjedniku RS-a. Gvozden Šarac sutkinju Uzunović naziva „pravosudnim marginalcem“ te postavlja pitanje (mada je malo vjerovatno da ne zna da se sudijama predmeti signiraju žrijebom) po kojem joj je kriteriju predmet dodijeljen.

BORAČKA ORGANIZACIJA: Potom se optužuje i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zbog imenovanja sutkinje Uzunović, a Boračka organizacija RS zahtijeva da se ona „ukloni iz pravosuđa“. Neizostavne su i dodatne reakcije Dodika koji proces koji se protiv njega vodi naziva „prijekim sudom“, kao i komentar Željka Budimira, ministra u Vladi RS, koji tvrdi da je „presuda već napisana da se izvrši političko ubistvo Milorada Dodika“.

IZVORI SANJE VULIĆ: I novi/stari napadi na Sjedinjene Američke Države da vrše direktan utjecaj na bh. pravosuđe.

I kada smo kod SAD-a, izdvajamo i tvrdnju Sanje Vulić,  zastupnice SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da „iz izvora ambasade SAD-a“ posjeduje informaciju da se „sprema atentat na Dodika“. Istina, prenesen je i kratak komentar američke ambasade koji te tvrdnje demantuje, ali novinari kao krunski dokaz navode da u prilog tome ide činjenica da su posječena stabla oko Suda BiH. I neizostavni kadar SNSD-a Milorad Kojić koji „zna da su stabla posječena kako bi na Dodika lakše na parkingu Suda BiH bio izvršen atentat“. Svaki komentar na ovo je suvišan.

Ukupno, prva polovina navedenog Dnevnika 2 bila je posvećena ovoj temi koju možemo staviti pod radni naslov „odbrana lika i djela Milorada Dodika“.

LISTA ZAKONA: Hoće li BiH do marta usvojiti barem skraćenu listu zakona kao uvjet za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, i dalje ostaje otvoreno pitanje. Nakon još jednog sastanka stranaka vladajuće koalicije na državnom nivou, gledateljima su ponuđeni kontradiktorni stavovi iz kojih se da zaključiti da svaka od strana teško odstupa od svojih zahtjeva i da im je, barem na temelju izjava Dragana Čovića, Milorada Dodika i Elmedina Konakovića, više stalo do istrajavanja na vlastitim principima nego do članstva BiH u Evropskoj uniji.

BRUTALNA KONTROLA CIJENA: Za sve su krivi pohlepni trgovci, mlinari i pekari koji zloupotrebljavaju porast najniže plate u RS-u kako bi podigli cijene prehrambenih proizvoda. Pa je premijer RS-a Radovan Višković najavio „brutalnu kontrolu cijena“. I sa najnižom platom od 900 KM, kada se ima u vidu da sindikalna potrošačka korpa iznosi preko 2.500 KM, teško je preživjeti. No ono što RTRS nije kao temu otvorio jeste činjenica da je najniža plata plod političke odluke Milorada Dodika, a ne objektivne analize stanja realnog sektora u kojem poslodavci u niskoprofitabilnim granama i mali poduzetnici nisu u mogućnosti radnicima tu platu osigurati.

Ocjena: 1

 

BNTV: Ko će naslijediti Dodika?

  1. – 12. februar 2024.

ZATVORENA TVORNICA: Da će se posljedice povećanja najniže plate u bh. entitetu Republika Srpska koje je temeljeno na političkoj odluci slomiti preko leđa radništva, potvrdili su već prvi dani februara. U Prijedoru je zatvorena mala tvornica konfekcije, a 40 radnica/ka ostalo je bez posla. Vlasnik tvornice Mile Popović tvrdi da je na to bio primoran i navodi da se cijena rada trebala utvrditi po granama. Od obećanja Vlade RS i Milorada Dodika da će se pomoći onim poslodavcima koji ne mogu poslovati uz povećanje najniže cijene rada, za sada nema ništa. Ministar rada kratko poziva na strpljenje i kaže da će se ovo pitanje analizirati na kraju prvog kvartala.

Od političkih tema izdvajamo otvaranje pitanja sprema li lider SNSD-a svog sina, Igora Dodika, za nasljednika na čelu kako stranke tako i visokih političkih funkcija u RS-u. Za sada „nasljednik“ djeluje iz sjene, ali oca prati na važnim političkim događajima, vjerovatno da izuči zanat.

MOĆNICI I ZAKON: Da li su moćnici u RS-u jači od zakona. Povod je bio načelnik Vlasenice Mićo Kraljević, pravosnažno osuđen za otmicu i držanje taoca, koga predsjednik RS-a sada naziva „jednim od naših najvažnijih ljudi“. Ipak, ključna zamjerka u ovoj temi odnosi se na ignorisanje činjenice da su Kraljevića, unatoč svemu, za načelnika izabrali njegovi sugrađani.

U više navrata smo ukazivali na to da uredništvo Dnevnika 2 ignoriše dešavanja u Federaciji BiH, pa je pozitivan pomak izvještaj o protestu građana Tuzle nakon još jednog femicida u BiH, odnosno brutalnog ubistva Amre Kahrimanović.

MILIONI ZA SKIJAŠKI CENTAR: Premijer RS-a Radovan Višković kao mantru ponavlja da ovaj entitet nije prezadužen. A da se novca ima svjedoči i izgradnja skijaškog centra na Igrištu, u koji je uloženo 55 miliona KM. Upozorenje struke da su Igrišta na maloj nadmorskoj visini i da je riječ, zbog klimatskih promjena, neisplativoj investiciji, vlast ne zanima. Pa tako miruje i ski lift, a ako neko i zaluta na Igrište, dočekat će ga tek blatnjave potencijalne skijaške staze.

Ocjena: 6

 

Komparativna analiza

Da RTRS i BNTV imaju isti odnos prema osuđenim ratnim zločincima iz reda srpskog naroda, potvrđeno je kroz identičnu vijest o odlasku ljekarskog tima Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Hag kako bi utvrdili u kakvom je zdravstvenom stanju Ratko Mladić. Da je Mladić general Vojske RS koji je osuđen za ratne zločine, uključujući i zločin genocida u Srebrenici, to se, očekivano, ne spominje.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Firma Drvo eksport, novog SNSD-ovog miljenika Srđana Klječanina, postala je vlasnik 56 duluma zemlje na Jahorini, unatoč odluci visokog predstavnika o zabrani prometovanja državnom imovinom. Vlast pritom zanemaruje to da se protiv Klječanina vodi istraga zbog pustošenja šuma u vlasništvu Borja šumarstva, ali to i ne čudi. Naime, novinari su podsjetili i na činjenicu da je Klječanin u ljeto prošle godine bez potrebnih dozvola započeo i eksploataciju uglja na području Bistrice kod Prijedora, gdje se trajno uništavaju i obradiva zemljišta, šume i izvorišta pitke vode.

Minus sedmice

RTRS

Uvrede i prijetnje putem društvenih mreža, bez obzira kome se upućuju, za svaku su osudu. Pa i u slučaju državne parlamentarke SNSD-a Sanje Vulić. Ali kada već novinari RTRS-a otvaraju tu temu i verbalne napade na Vulić izjednačavaju sa napadom na sve Srbe, ističući da „bošnjački moralisti ne biraju jezik“, postavlja se i pitanje šta je povod. Jer gledateljima je uskraćeno krajnje neprimjereno ponašanje koje je obilovalo nizom psovki koje je Vulić izrekla pred Sudom BiH nezadovoljna suđenjem njenom partijskom šefu. Ali dvostruki standardi dio su lepeze neprofesionalnog izvještavanja u Dnevniku 2 RTRS-a.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author