Dužnosnik zadržan u zatvoru bez mogućnosti kaucije nakon ubistva novinara

Optuženi Telles je optuživao novinara Germana da mu je uništio karijeru u politici i brak

Dužnosnik zadržan u zatvoru bez mogućnosti kaucije nakon ubistva novinara

Službenik okruga Nevada Robert Telles uhapšen je i optužen za ubistvo istraživačkog novinara u Las Vegasu. Telles je uhapšen nakon specijalne operacije u njegovom domu kada je pronađen DNK dokaz koji ga povezuje s mjestom zločina.

Novinar časopisa Las Vegas Review-Journal Jeff German pronađen je izboden na smrt ispred svoje kuće 3. septembra, prema Uredu metropolitanske policije Las Vegasa. Telles, koji je služio kao javni upravitelj okruga Clark, okrivio je Germana da mu je uništio karijeru u politici i brak.

Telles se ove sedmice prvi put pojavio pred sudom, gdje je sudac odobrio zahtjev tužilaštva da bude zadržan bez mogućnosti puštanja da se brani sa slobode uz plaćanje kaucije.

Sudac je naredio pritvaranje Tellesa, koji se nije obraćao tokom pojavljivanja pred sudom, nakon što je uočio korake koje je Telles navodno poduzeo kako bi prikrio svoje zločine, uključujući ostavljanje mobitela kod kuće i prerušavanje.

Telles je u zatvoru okruga Clark pod optužbom za ubistvo, a policija je rekla da je dan prije Germanova ubistva Telles viđen kako prilazi kući novinara gdje se navodno posvađao s njim.

Policija tvrdi da je Telles ostavio svoj telefon kod kuće prije nego što je otišao u Germanov dom. Odjeven u reflektirajući prsluk i sa slamnatim šeširom Telles je navodno izbo novinara sedam puta.

Drugog dana istrage policija je dobila videosnimak osumnjičenikovog smeđeg vozila GMC, za koje je policija rekla da je bio prijelomni trenutak u rasvjetljavanju slučaja.

Policija se fokusirala na Tellesa zbog njegovog bijesa koji je ispoljavao nakon priča koje je napisao German, rekli su dužnosnici, a zatim su pronašli vozilo ispred Tellesove kuće koje je odgovaralo vozilu osumnjičenog.

Tokom izvršenja naloga za pretragu u Tellesovoj kući, pronašli su par cipela koje su odgovarale cipelama osumnjičenika. Bilo je krvi na cipelama, koje su bile izrezane kako bi se navodno uništili dokazi, a pronađen je i slamnati šešir rasječen kako bi se uništili dokazi.

Policija je potvrdila da je dobila pozitivne DNK rezultate od Tellesa s mjesta zločina, te su krenuli u hapšenje. Tužitelji su rekli da je Tellesov DNK pronađen na Germanovim rukama i noktima. Telles je priveden s ubodnim ranama koje si je sam nanio, a koje nisu opasne po život, rekla je policija.

Šerif Las Vegasa Joseph Lombardo rekao je da je ovo “neobičan” slučaj i da je “ubistvo novinara posebno problematično”.

– Problematično je jer se radi o novinaru, a mi očekujemo da novinarstvo bude otvoreno i transparentno te da bude nadzornik vlade. Kada ljudi preuzmu na sebe stvaranje štete povezane s tom profesijom, mislim da je vrlo važno da se slučajem pozabavimo na odgovarajući način, kao što sada i činimo – rekao je Lombardo.

Izvor: ABC

About The Author