Preminuo novinar i osnivač Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ Sinan Alić

Novinarstvom se profesionalno bavio od 1974. do 2005. godine, a 2006. godine osnovao je Fondaciju koja se zalagala da svaki građanin BiH ima dostojnu odbranu

Preminuo novinar i osnivač Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ Sinan Alić
Foto: BHRT.ba

Sinan Alić, novinar i predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, preminuo je u 74. godini u Tuzli od posljedica koronavirusa. Alić je od 7. maja bio priključen na respirator i nažalost nije preživio.

Alić je rođen 1947. godine u Crnoj Gori. Završio je Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda.

Živio je i radio u Tuzli. U novinarstvu je profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005. godine bio je direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Na profesionalnom polju 1990. godine pokrenuo je i realizirao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3.

– Sinana ću posebno pamtiti po izuzetnom profesionalizmu i ljudskosti iskazanima tokom rata, kada je na nesebičan način reagirao na sve pokušaje mržnje i izljeve animoziteta kakvih u ratu nije nedostajalo. Pamtit ću ga i po profesionalizmu poslije rata u Udruženju BH novinari, ali i u Fondaciji „Istina pravda pomirenje“ gdje je radio do posljednjeg dana – kazao je predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

Alić je bio dugogodišnji član Udruženja BH novinari, član Upravnog odbora i Novinarskog vijeća časti tog udruženja.

Veliki trag Alić je ostavio u Fondaciji “Istina, pravda, pomirenje” čiji je direktor od osnivanja 2006. godine. Zalagao se i borio da svaki građanin Bosne i Hercegovine ima dostojnu odbranu, posebno je bio uključen u slučaj odbrane Ilije Jurišića koji je proveo tri i po godine u beogradskom zatvoru, a potom pravosnažno oslobođen svih optužbi.

– Podsjetit ću se da je prije petnaestak dana na svom Facebook profilu rekao “pobijedili smo koronu” hvalio je doktore koji su mu pomogli u tome. Rekao je i sad je na redu odbrana Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”. Mnogi ne shvataju važnost te fondacija. Kao učesnik rata protiv agresije na BiH mogu reći da je Fondacija, ne važna, nego prevažna zbog onoga što ona baštini – istakao je Slavko Perićević, kolega Sinana Alića.

Od Alića su se putem društvenih mreža oprostili njegovi prijatelji koji su istakli kako je bio dobar čovjek i da će ga pamtiti po dobrim djelima.

Sinan Alić je dobitnik nagrade Udruženja novinara BiH za serijal tekstova “pravo na odgovornost i neodgovornost”, godinama je bio kolumnista Oslobođenja.

Termin komemoracije i dženaze bit će poznat narednih dana.

Izvor: Mediji

About The Author