EU upozorila i TikTok zbog Hamasa

X i Meta dobili slična upozorenja

EU upozorila i TikTok zbog Hamasa
TIKTOK - Logo

 

Evropska unija upozorila je i TikTok na “dezinformacije” koje se šire platformom nakon Hamasovog napada na Izrael. U pismu je pozvan izvršni direktor Shou Zi Chewa da “hitno pojača” napore i objasni “unutar sljedeća 24 sata” kako se pridržava evropskog zakona.

Kompanije društvenih mreža zabilježile su porast dezinformacija o sukobu, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise zbog čega je EU prethodno upozorila platformu X, bivši Twitter, i Metu na takve sadržaje.

Sada je rečeno da TikTok mora voditi računa o svojoj popularnosti među mladima jer ima posebnu obavezu zaštititi djecu i tinejdžere od nasilnog sadržaja i propagande te potencijalno opasnih sadržaja, kazao je komesar EU Thierry Breton.

X je dobio sličan rok od 24 sata, a izvršna direktorica kompanije Linda Yaccarino odgovorila je da su s platforme uklonili ili označili “desetke hiljada sadržaja” otkako je Hamas napao Izrael te da su uklonili stotine računa.

Vlasnik Facebooka i Instagrama Meta također je dobio slično upozorenje o dezinformacijama – i rok od 24 sata – od strane EU, ali iz EU su odbili komentirati da li su primili odgovor od Mete, iako je glasnogovornik Evropske komisije rekao da su “kontakti s kompanijom u toku”.

– Nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, brzo smo uspostavili centar za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući tečne govornike hebrejskog i arapskog, kako bi pažljivo pratili i odgovorili na ovu situaciju koja se brzo razvija – kazao je BBC-ju glasnogovornik Mete.

Istaknuo je da njihovi timovi rade danonoćno kako bi platforme bile sigurne te da poduzimaju mjere u vezi sa sadržajem koji krši pravila ili lokalne zakone i koordiniraju s trećim stranama koje provjeravaju činjenice u regiji kako bi ograničili širenje dezinformacija.

Izvršna direktorica X-a Yaccarino, rekla je da je kompanija “redistribuirala resurse i preusmjerila interne timove” da se bave sadržajem. U svom pismu je navela da je X odgovorio na više od 80 zahtjeva u EU za uklanjanje sadržaja.

U međuvremenu, kao odgovor na tvrdnju EU o “nezakonitom sadržaju”, Yacarrino je rekla da X “nije primio nikakve obavijesti od Europola” budući da je Breton zahtijevao da X i Meta dokažu kako su poduzeli “pravovremenu i objektivnu akciju”.

EU je u augustu 2023. godine uvela nove zakone koji reguliraju sadržaj koji je dopušten na internetu. Zakon o digitalnim uslugama (DSA) zahtijeva od takozvanih “vrlo velikih internetskih platformi” da proaktivno uklone “ilegalni sadržaj” i pokažu da su poduzele mjere da to učine ako se to zatraži.

Iz EU-a za BBC je rečeno da trenutno nisu u poziciji komentirati šta će biti sljedeće u ovim konkretnim slučajevima, ali su objasnili šta je hipotetski moguće prema zakonu budući da DSA dopušta EU-u da provede intervjue i inspekcije te, ako nije zadovoljan, započne službenu istragu.

Ako odluči da platforma nije usklađena ili da ne rješava probleme koje je identificirala, te postoji opasnost prema korisnicima, Komisija može poduzeti drastičnije korake. To može uključivati visoku novčanu kaznu, a u krajnjem slučaju može čak zatražiti privremenu zabrane djelovanja platforme.

Izvor: BBC

About The Author