TEŠKE ZATVORSKE KAZNE ZA ŠEST TURSKIH NOVINARA

Šest bivših kolumnista Zamana, sada već ugašene novine, su osuđeni 6.7.2018. na ukupnu kaznu od 28 godina i tri mjeseca zatvora. Ostalih pet novinara je oslobođeno. Reporteri bez granica, koji su prisustvovali saslušanju presude, osuđuju ishod presude kao i političku odluku koja je uslijedila nakon Kafkaškog suđenja.  Presuda je donesena u Istanbulu nakon desetomjesečnog suđenja. […]

TEŠKE ZATVORSKE KAZNE ZA ŠEST TURSKIH NOVINARA

Šest bivših kolumnista Zamana, sada već ugašene novine, su osuđeni 6.7.2018. na ukupnu kaznu od 28 godina i tri mjeseca zatvora. Ostalih pet novinara je oslobođeno. Reporteri bez granica, koji su prisustvovali saslušanju presude, osuđuju ishod presude kao i političku odluku koja je uslijedila nakon Kafkaškog suđenja. 

Presuda je donesena u Istanbulu nakon desetomjesečnog suđenja. Šest bivših kolumnista Zamana su osuđeni na tešku zatvorsku kaznu zbog “članstva u terorističkoj grupi”. Presuda za Şahin Alpaya, Ali Bulaça i Ahmet Turan Alkana je osam godina i devet mjeseci, Ibrahim Karayeğen je dobio devet godina, dok Mustafa Ünal i Mümtazer Türköne su osuđeni na deset i pol godina zatvora. Njihove kolege İhsan Daği, Lale Kemal, Mehmet Özemir, Nuriye Ural i Orhan Kemal Cengiz, oslobođeni su zatvorske kazne. Svi optuženi su oslobođeni optužbe “pokušaja svrgavanja vlade” zbog koje su mogli provesti cijeli život u zatvoru.

Turska je rangirana kao 157. od 180 zemalja na RSF World Press Freedom Indexu za 2018. godinu.

U Turskoj je zatvoreno 150 medijskih organizacija, održavana su masovna suđenja novinarima te država i danas drži svjetski rekord zbog zatvaranja novinara.

Više na RSF

About The Author