Jurišić nakon posljednjeg napada: Dodik ugrozio slobodu izražavanja i medija

U pismu upućenom Sattleru Jurišić podsjeća na napade na medije, povratnike, LGBTIQ aktiviste, uposlenike Memorijalnog centra Potočari i cenzuriranje novinarke RTV Srebrenica

Jurišić nakon posljednjeg napada: Dodik ugrozio slobodu izražavanja i medija
Foto: Avaz.ba

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić upozorila je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera da je uprkos insistiranju da se usvajanjem zakona ispune uvjeti za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u EU, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ugrozio slobodu izražavanja i medija.

– Označavajući medije Buke, Capitala i BN Televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u Bosni i Hercegovini, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad – navela je Jurišić u pismu upućenom Sattleru.

Podsjetila je da je BiH u oblasti temeljnih ljudskih prava kao uvjeta za evropske integracije obavezna garantirati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, dodajući da niko nema pravo, a posebno ne visokopozicionirani političari poput Dodika, proglašavati medije, koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske.

Jurišić je podsjetila Sattlera na napade na povratničke porodice, LGBTIQ aktiviste, uposlenike Memorijalnog centra Potočari, kao i na to da je predsjednik RS-a opsovao genocid u Srebrenici, kao i da je novinarki RTV Srebrenica Kadiri Šakić vijest cenzurirana izbacivanjem riječi genocid.

– Mnogo je nas koji želimo stvarni napredak BiH, a ne formalno ispunjavanje uvjeta za pristupanje EU bez sadržaja, koji bi garantirao da stanovnici BiH ne napuštaju svoju državu – dodala je.

Izrazila je očekivanje da će Sattler ove brojne slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imati u vidu prilikom ocjenjivanja napretka BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare, 12. augusta, sazvanoj povodom podizanja optužnice protiv njega jer ne provodi odluke visokog predstavnika u BiH, optužio grupu medija da uz pomoć novca iz Velike Britanije protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva stvaraju atmosferu progona.

– Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani Bukom, Capitalom, BN televizijom, koji se izdajnički odnose prema Republici Srpskoj, a podanički prema novcu koji dobijaju za te stvari – rekao je Dodik.

Dodik bi tako mogao postati prva osoba u Republici Srpskoj koja će se suočiti s krivičnom prijavom za klevetu, po izmijenjenom Krivičnom zakonu na čijem je donošenju upravo on insistirao, piše portal Capital.

Dodik je na press-konferenciji napao novinara N1 televizije Mladena Vujinovića zbog pitanja o tome da li je odustao od ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će protjerati Sud i Tužilaštvo BiH.

– To nismo provodili zato što se desio rat u Ukrajini i što su vaši finansijeri pobjesnili, pa im treba neko malen kao što je Republika Srpska da se na njoj iživljava bez ijednog razloga – poručio je Dodik novinaru N1, najavljujući da će svi zakoni koje donosi Narodna skupština RS-a biti implementirani.

– Ne bih volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otići ću van normi ponašanja, samo da znaš. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo jer ste vi neprijatelji srpskog naroda – nastavio je Dodik.

Glavni i odgovorni urednik portala Capital Siniša Vukelić smatra da je ovo poziv na politički, a uskoro možda i fizički progon novinara i medija u Republici Srpskoj koji “nisu na Dodikovoj platnoj listi”, ocjenjujući da je Dodik dao povod tužiocima da postupaju po sramnom zakonu kojim je kriminalizirana kleveta.

Izvor: Fena/Al Jazeera

About The Author