Izvještaj Vijeća Evrope naglašava potrebu za nezavisnim novinarstvom

U 2022. godini prijavljeno 289 upozorenja novinara u 37 zemalja zbog čega izvještaj poziva države članice Vijeća Evrope da budu proaktivnije

Izvještaj Vijeća Evrope naglašava potrebu za nezavisnim novinarstvom

Platforma Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara, zajedno s Evropskom i Međunarodnom federacijom novinara (EFJ/IFJ) i drugim partnerskim organizacijama, objavila je u Briselu Godišnji izvještaj za 2023.: ‘Rat u Evropa i borba za pravo na izvještavanje’.

Dokument govori o uticaju rata u Ukrajini i potrebi za snažnim i nezavisnim novinarstvom, istovremeno ističući potrebu da države članice usklade svoje zakonodavstvo iz opasnosti od strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPPs).

Naglašen je i slučaj Bjelorusije, nekažnjivosti, pritvaranja novinara i restriktivnog zakonodavstva, dok su ostale teme bile o ulozi javnih medija, zarobljavanju medija i pitanjima nadzora i špijunskog softvera.

U 2022. godini prijavljeno je 289 upozorenja u 37 zemalja zbog čega izvještaj poziva države članice Vijeća Evrope da budu proaktivnije, a zatraženo je i od Vijeća Evrope da “potakne države članice da poduzmu mjere za učinkovito rješavanje problema i preporuka za reformu”.

Također zatraženo je od evropskih institucija da usvoje Evropski zakon o slobodi medija i daju veću vidljivost i priznanje pozitivnim mjerama koje poduzimaju države članice Evropske unije.

Prošlu godinu obilježio je rat u Ukrajini. Ukrajinske vlasti akreditirale su više od 11.000 novinara za izvještavanje o invaziji, ali izvještavanje o ratu suočeno je s mnogim izazovima, uključujući gušenje nezavisnog novinarstva, dok Rusija više nije dio Vijeća Evrope.

Izvještaj također naglašava da se slična situacija događa u susjednoj državi Bjelorusiji. U 2022. godini  Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) prijavilo je 32 slučaja pritvaranja novinara i 55 slučajeva pretresa ureda ili domova novinara.

U 2022. godini, od 289 upozorenja poslanih platformi, 13 novinara ubijeno je u Evropi, što je najveći broj smrtnih slučajeva ikada zabilježen od pokretanja platforme 2015. godine.

– Dvanaest novinara ubijeno je u Ukrajini i jedan u Turskoj i to je najveći broj ubijenih novinara od napada na Charlie Hebdo 2015. godine u Parizu – kazao je ”, kazao je voditelj Odjela za ljudska prava i sigurnost pri Međunarodnoj federaciji novinara Ernest Sagaga, dodajući da rat protiv novinarstva nadilazi ubijanje novinara.

Čak 35 slučajeva nekažnjavanja još uvijek nije riješeno, od kojih se 26 odnosi na nekažnjavanje slučajeva ubistava. Osim slučajeva nekažnjavanja, navedeno je mnogo proizvoljnih hapšenja i pritvaranja. Krajem 2022. godine u Evropi je iza rešetaka bio rekordan broj od 127 novinara.

Izvješće je također pokazalo da su prijetnje novinarima i medijskim djelatnicima od nadzora porasle u 2022. godini te je nadzor postao goruća briga nakon otkrivanja skandala sa špijunskim softverom Pegasus.

Izvor: EFJ

About The Author