Vlasnik Facebooka brani politiku poziva na nasilje

Meta je privremeno dopustila objave koje pozivaju na smrt Putina ili bjeloruskog predsjednika

Vlasnik Facebooka brani politiku poziva na nasilje

Vlasnik Facebooka Meta Platforms objavio je da je potrebna privremena promjena u politici sadržaja, samo za Ukrajinu, kako bi korisnici mogli izraziti protivljenje ruskom napadu, nakon što je Rusija pokrenula krivični postupak budući da je kompanija dopustila objave poput “smrt ruskim napadačima”.

Ruski tužitelji zatražili su od suda da američkog tehnološkog diva proglasi “ekstremističkom organizacijom”, a komunikacijski regulator rekao je da će ograničiti pristup Metinom Instagramu od 14. marta, što je odluka koja će uticati na 80 miliona korisnika u Rusiji.

– Pokrenut je krivični postupak u vezi s nezakonitim pozivima na ubistva i nasilje nad građanima Ruske Federacije od strane zaposlenika američke kompanije Meta, koja je vlasnik društvenih mreža Facebook i Instagram – saopćio je ruski Istražni odbor koji odgovara direktno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ali još uvijek je nejasno kakve bi mogle biti posljedice tog krivičnog postupka.

Predsjednik Meta Global Affairsa Nick Clegg kazao je da kompanija ima za cilj zaštititi pravo na govor kao izraz samoodbrane reagirajući na vojnu operaciju u Ukrajini i da se ta politika odnosi samo na Ukrajinu.

– Kada bismo primijenili naše standardne politike sadržaja bez ikakvih prilagodbi, sada bismo uklanjali sadržaj običnih Ukrajinaca koji izražavaju svoj otpor i bijes prema vojnoj invaziji, što bi se s pravom smatralo neprihvatljivim – napisao je Clegg.

Dvije sedmice nakon početka rata u Ukrajini, glasnogovornik Mete rekao je da je kompanija privremeno izmijenila svoja pravila političkog govora, dopuštajući objave poput “smrt ruskim napadačima”, iako ne dopušta pozive na nasilje protiv ruskih civila.

Iz Mete kažu da privremena promjena ima za cilj omogućiti oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili njezina pravila.

U internim e-mailovima Mete, u koje je prethodno imao uvid Reuters, navodi se da privremene promjene politike o pozivima na nasilje prema ruskim vojnicima primjenjuju na Armeniju, Azerbajdžan, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu.

E-mailovi pokazuju da je američka kompanija privremeno dopustila objave koje pozivaju na smrt Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

– Nadamo se da to nije istina, jer ako je istina, onda će to značiti da ćemo morati povući najodlučnije mjere za okončanje aktivnosti te kompanije – kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Reuters

About The Author