Turski tužitelj traži prebacivanje suđenja osumnjičenima za ubistvo Khashoggiju u Saudijsku Arabiju

Prošle godine turski sud je odbio zahtjeve za dodavanje procjene američke obavještajne službe o ulozi princa Mohammeda u spis predmeta

Turski tužitelj traži prebacivanje suđenja osumnjičenima za ubistvo Khashoggiju u Saudijsku Arabiju
Foto: NY Post

Turski tužitelj zatražio je da se suđenje u Istanbulu saudijskim osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija zaustavi i prebaci saudijskim vlastima, što je potez koji dolazi u trenutku kada Turska nastoji popraviti veze s Rijadom.

Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije četiri godine izazvalo je globalnu osudu i izvršilo pritisak na de facto vladara Saudijske Arabije prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

U izvještaju američkih obavještajnih službi objavljenom prije godinu dana navodi se da je princ odobrio operaciju ubistva Khashoggija, ali je saudijska vlada odbacila bilo kakvu umiješanost princa kao i nalaze tog izvještaja.

Turski dužnosnici izrazili su uvjerenje da je Khashoggi, istaknuti kritičar prijestolonasljednika, ubijen, a njegovo tijelo raskomadano u operaciji za koju je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao da je naređena na “najvišem nivou” saudijske vlade.

Ubistvo i naknadne optužbe zategnule su veze između dviju regionalnih sila i dovele su do neslužbenog saudijskog bojkota turske robe, što je smanjilo izvoz Ankare u Rijad za 90 posto.

Erdogan sada traži bolje veze s državama koje su posljednjih godina postale suparnici, uključujući Egipat, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Sud u Istanbulu, u kojemu se za 26 saudijskih osumnjičenika vodi suđenje u odsustvu gotovo dvije godine, rekao je da će zatražiti mišljenje Ministarstva pravosuđa o zahtjevu za prebacivanje postupka, te zakazao sljedeće ročište za 7. aprila.

Saudijska Arabija je 2020. godine zatvorila osam ljudi na između sedam i 20 godina zbog Khashoggijeva ubistva. Niko od optuženika nije imenovan u onome što su grupe za ljudska prava opisale kao lažno suđenje.

Ankara je tada rekla da presuda nije ispunila očekivanja, ali je od tada ublažila svoj ton u okviru šireg pokušaja popravljanja veza. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je da se poboljšala pravosudna saradnja među zemljama.

Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz, koja je prisustvovala ročištu kazala je da joj je “slomljeno srce” zbog ovakvog zahtjeva tužitelja.

– Ništa dobro neće proizaći od prebacivanja slučaja u Saudijsku Arabiju. Svi znamo da tamošnje vlasti neće učiniti ništa. Kako da očekuje da će ubice same sebe istraživati – pitala je.

Prošle godine turski sud je odbio zahtjeve za dodavanje procjene američke obavještajne službe o ulozi princa Mohammeda u spis predmeta. Potom je od saudijskih vlasti zatražio pojedinosti o suđenju u Rijadu kako bi se izbjeglo dvostruko kažnjavanje optuženika.

Turski tužitelj rekao je da su saudijske vlasti zatražile da se slučaj prebaci i obećale da će preispitati optužbe protiv 26 optuženika, a tužitelj je ocijenio da takav zahtjev treba prihvatiti.

Prijestolonasljednik je za The Atlantic u članku objavljenom ovog mjeseca rekao da smatra da su njegova prava povrijeđena optužbama protiv njega jer se svaka osoba treba smatrati nevinom dok se ne dokaže njena krivnja.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamar kazala je da Turska “izdaje” Khashoggija i pravdu. Callamard je bivša specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja po kratkom postupku ili proizvoljna pogubljenja i provela je istragu koja je utvrdila da su saudijski dužnosnici “planirali i počinili” Khashoggijevo ubistvo.

– Ipak, ništa iznenađujuće. Turska je ipak jedna od zemalja koja u zatočeništvu drži najveći broj novinara i na nju se ne može računati – istaknula je Callamar.

Izvor: Reuters

About The Author