Finansiranje RTV Herceg-Bosna pomoći će Vijeće ministara BiH s 1,5 miliona KM?

Za tu televiziju HDZ je već pokušao osigurati 800.000 KM iz federalnog budžeta ulažući amandman na federalni budžet

Finansiranje RTV Herceg-Bosna pomoći će Vijeće ministara BiH s 1,5 miliona KM?
Foto: Moja Hercegovina

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo razmatrati odluku o dodjeli finansijske pomoći javnim RTV servisima i raspodjeli nešto manje od sedam miliona KM. To je prije nekoliko dana najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Međutim, prijedlog koji će se naći pred državnim ministrima je da se najviše novca odobri za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) i to 2.265.000 KM, dok će po 1,5 miliona KM dobiti Federalna televizija (FTV) te Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT), ali i Radio-televizija Herceg-Bosne.

Prema kojem obrazloženjem je predloženo finansiranje i RTV Herceg-Bosne nije poznato, s obzirom da nije u pitanju javni emiter.

– Vijeće ministara će odobriti određena novčana sredstva za sve javne emitere u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, riječ je o iznosu kojim se trenutno mogu isplatiti plate radnicima. Po 1,5 miliona KM dobit će Federalna TV, BHRT i ova hrvatska televizija, a RTRS 2.200.000 KM. To je zato što Federaciji kvota sabrana od sva tri javna emitera, a u RS-u imamo samo jednog – naveo je nedavno Dodik.

“Ova hrvatska televizija” je RTV Herceg-Bosna za koju je HDZ već pokušao osigurati 800.000 KM iz federalnog budžeta ulažući amandman na federalni budžet koji je odbila Federalna vlada.

Planirano izdvajanje novca iz državnog budžeta neće riješiti nagomilane probleme emitera naročito neće pomoći BHRT-u, koji se nalazi u najvećim finansijskim problemima, blokirani su im računi zbog duga prema Poreskoj upravi od 19 miliona KM, radnici nisu primili već dvije plate te je ugrožena egzistencija za više od 800 radnika i njihovih porodica.

Osim što problem predstavlja neplaćanje RTV takse što je zakonska obaveza, samo RTRS duguje 63 miliona KM BHRT-u na osnovu prikupljanja RTV pretplate.

Izvor: Klix/Analiziraj

About The Author