Određen tužilac koji će komunicirati s novinarskim udruženjima

Poduzeti koraci ka efikasnijem procesuiranju prijava za ugrožavanje sigurnosti novinara

Određen tužilac koji će komunicirati s novinarskim udruženjima
Foto: Analiziraj.ba

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, reguliralo je način dokumentiranja krivičnih djela počinjenih protiv osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informiranja.

Određen je i tužilac koji će biti kontakt osoba i komunicirati s novinarskim udruženjima te agencijama za provođenje zakona uključenim u istragu i procesuiranje te vrste krivičnih djela, dok će Ured glavne tužiteljice vršiti nadzor kako bi osigurao da se ovi predmeti rješavaju prioritetno i efikasno.

Cilj ovih aktivnosti, koje prate sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i međunarodne preporuke i smjernice, je djelotvorna i efikasna krivičnopravna zaštita novinara i novinarki te ostalih medijskih aktera koji doprinose javnoj debati.

Ove aktivnosti su rezultat prvog koordinacijskog sastanka o sigurnosti novinara u Kantonu Sarajevo, koje je iniciralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja i Društva novinara, predstavnici policijskih agencija Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur.

Učesnici sastanka su izrazili opredijeljenost za unapređenje rada na prijavama koje tretiraju ugrožavanje sigurnosti i napade na novinare i novinarke, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

About The Author