Vijeće Evrope: Slobode medija u Evropi su pogoršane

U izvještaju koji su objavili primjetan je konstantan rast napada i prijetnji na novinare

Vijeće Evrope: Slobode medija u Evropi su pogoršane
Foto: AgenSIR

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Vijeća Evrope, zaključak je izvještaja platforme VE-a za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara. Izveštaj „Demokratija pod rizikom: Prijetnje i napadi protiv slobode medija u Evropi“ procjenjuje situaciju medijske slobode u Evropi na osnovu 140 navoda o veoma ozbiljnim kršenjima medijskih sloboda, koje su ovoj platformi prijavljenje, navodi se u saopštenju Vijeća Evrope.

U izvještaju se navodi da je primijećen konstantan rast napada na novinare, a da je dupliran broj prijetnji, uključujući i prijetnje smrću novinarima. Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka.

Trend pogoršanja uslova

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland zahvalio se partnerskim organizacijama na njihovom radu na izvještaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko djelovanje od država članica Vijeća Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju Vijeća Evrope.

„Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izvještaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija“, rekao je Jagland.

Platformu Vijeća Evrope za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara osnovalo je Vijeće Evrope 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama angažovanih na polju slobode medija.

Izvor: Agencije/Al Jazeera

About The Author