Nakon šest mjeseci, Vlada Nigerije ukida odluku o blokadi Twittera

Blokada Twittera uslijedila je samo dva dana nakon što je Twitter izbrisao tweet predsjednika Muhammadua Buharija koji je naširoko percipiran kao uvredljiv

Nakon šest mjeseci, Vlada Nigerije ukida odluku o blokadi Twittera
Foto: Kacper Pempel/Reuters

Nigerija će od ponoći ukinuti blokadu Twittera, objavila je vlada, što će milionima ljudi u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike ponovno omogućiti pristup platformi društvenih medija koja im je bila zabranjena od juna prošle godine.

Odluka je donesena nakon što je Twitter pristao ispuniti sve uvjete koje je postavila nigerijska vlada, navodi se u saopćenju vlade. Ti uvjeti uključuju “upravljanje zabranjenim objavljivanjem u skladu s nigerijskim zakonom” i rješavanje pitanja poslovanja i poreza.

U junu prošle godine, nigerijska vlada suspendirala je Twitterove operacije u zemlji, optuživši američkog diva društvenih medija da je dopuštao korištenje njegove platforme “za aktivnosti koje mogu potkopati korporativno postojanje Nigerije”.

Blokada Twittea uslijedila je samo dva dana nakon što je Twitter izbrisao tweet predsjednika Muhammadua Buharija koji je naširoko percipiran kao uvredljiv. U tweetu, Buhari je prijetio građanima u jugoistočnoj regiji nakon napada na imovinu.

– Nova globalna stvarnost je da digitalne platforme i njihovi operateri imaju ogroman utjecaj na tkivo našeg društva, društvene interakcije i ekonomske izbore. Te se platforme mogu koristiti ili kao alat ili kao oružje – navela je Vlada u saopćenju u srijedu.

Vlada je dodala da njezina odluka o ukidanju suspenzije “otvara novo poglavlje u globalnoj digitalnoj diplomatiji” i “postavlja novi operativni predložak za Twitter kako bi se vratio jači za dobrobit Nigerijaca”.

Izvor: CNN

About The Author