Tužba protiv Facebook grupe Meta može se nastaviti

Kompanija Meta ima u vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, a Federalna trgovinska komisija je želi prisiliti na prodaju Instagrama i WhatsAppa

Tužba protiv Facebook grupe Meta može se nastaviti

Američki nadzornik tržišne konkurencije može pokrenuti tužbu za razlaz protiv vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga, presudio je savezni sudac.

Kompanija Meta koja ima u vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp zatražila je od suda da odbaci tužbu protiv monopola koju je podnijela Federalna trgovinska komisija (FTC) po drugi put. Međutim, sudac James Boasberg rekao je da se revidiranoj tužbi FTC-a treba dopustiti nastavak.

– U konačnici, hoće li FTC uspjeti dokazati svoj slučaj i pobijediti na suđenju po skraćenom postupku, može se samo nagađati. Sud odbija sudjelovati u takvim nagađanjima i jednostavno zaključuje da je u ovoj fazi prijedloga za odbacivanje, u kojoj se navodi FTC-a tretiraju kao istiniti, agencija iznijela uvjerljiv zahtjev za olakšice – napisao je sudac Boasberg američkog Okružnog suda za okrug Kolumbija.

FTC, pod novom predsjedavajućim, Lina Khan, želi natjerati Metu da proda svoju aplikaciju za dijeljenje fotografija Instagram i svoju uslugu za razmjenu poruka WhatsApp u jednom od najvećih izazova koje je vlada donijela tehnološkoj kompaniji u desetljećima. Njihova tužba optužuje Metu za “protivkonkurentsko ponašanje”.

FTC je prvobitno tužio Facebook za vrijeme Trumpove administracije, a njegovu je tužbu sud je odbio u junu prošle godine. Agencija je u augustu podnijela izmijenjenu tužbu, dodajući više detalja o optužbi da je društvena mreža slomila ili kupila suparnike. Metine platforme svakodnevno koristi 2,8 milijardi ljudi širom svijeta.

Boasberg je rekao da je ovaj put FTC bio “daleko detaljniji” u predstavljanju svog slučaja. Napisao je da je Agencija također objasnila da Facebook ne samo da posjeduje monopolsku moć već da je namjerno održavao tu moć kroz ponašanje protiv konkurencije – akvizicije Instagrama i WhatsAppa.

U svojoj presudi sudac je, međutim, rekao da FTC ne može iznositi tvrdnje da je Facebook blokirao konkurentskim aplikacijama pristup svojoj platformi kao način da zadrži dominaciju, rekavši da su te politike napuštene 2018. godine.

Iz Mete su kazali da su uvjereni da pobijediti na sudu.

– Nova odluka sužava opseg FTC-ovog slučaja odbijanjem tvrdnji o našim politikama platforme. Također priznaje da se Agencija suočava s ‘težim zadatkom’ dokazivanja svoje opravdanosti u vezi s dvije akvizicije koje je odobrila prije nekoliko godina – rekao je glasnogovornik.

Dionice Mete u utorak su porasle za 1,9 posto, zaključno na 334,37 dolara i procijenivši kompaniju na 930 milijardi dolara.

Izvor: The Guaridan

About The Author