Hitno zaustaviti političke pritiske na RTV Zenica

Usprkos brojnim upozorenjima i zahtjevima Sindikata radnika RTV Zenica da se svim djelatnicima ovog medija omogući slobodan i dostojanstven rad, situacija se nije nimalo popravila.

Hitno zaustaviti političke pritiske na RTV Zenica
Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio kršenja prava novinara i drugih medijskih uposlenika u RTV Zenica, koji se sistemski ponavljaju mjesecima, poprimajući oblike stalnog mobinga i nedozvoljenog ograničavanja prva na slobodu izražavanja i slobodu medija.

Usprkos brojnim upozorenjima i zahtjevima Sindikata radnika RTV Zenica da se svim djelatnicima ovog medija omogući slobodan i dostojanstven rad, situacija se nije nimalo popravila. Naprotiv!

I dalje se svakodnevno nastavljaju pritisci i pojedinačna šikaniranja novinara, cenzuriraju se autorski sadržaji i vijesti s kritičkim prizvukom, a kompletan program se pretvorio u hvalospjeve i političku podršku Gradskoj upravi Zenice i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

Bez rezultata je bio i pokušaj pravnog tima Linije za pomoć novinarima da pomogne u zaštiti novinara i slobode izražavanja kroz pojedinačne razgovore sa uposlenicima i članovima menadžmenta RTV Zenica, uključujući i sudjelovanje na zasjedanju Gradskog vijeća, kada se raspravljalo o radu ovog medija i kada je bio posljednji pokušaj osnivača da omogući djelovanje javnog medija u skladu za propisanim zakonskim odredbama i međunarodnim standardima zaštite javnog informiranja u interesu građana.

Upravni odbor BH novinara ponovo, javno i odlučno zahtijeva od menadžmenta RTV Zenica i Gradske uprave Zenice zaustavljanje političkih pritisaka, nedemokratskog  i nedozvoljenog uplitanja u rad ovog medija, te puno poštivanje uredničke i novinarske samostalnosti.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica da hitno organizira zasjedanje i da s dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno, razmotri način rada ovog medija i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice,  iz čijih se sredstava i finansira rad RTV Zenica.

Ukoliko se hitno ne omogući novinarima slobodan i zakonit rad, te nastave politički pritisci na uposlenike RTV Zenica, BH novinari će iskoristiti sva pravna sredstva i uticaj  međunarodnih institucija posvećenih medijskim slobodama, kako bi zaštitili individualna prava novinara i profesionalni integritet ovog medija.

Izvor: Upravi odbor Udruženja BH novinari

About The Author