Nakon Paname i na Mauricijusu otkrivene offshore kompanije

Istraživački novinari utvrdili su da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbjegavanje plaćanja poreza.

Nakon Paname i na Mauricijusu otkrivene offshore kompanije
EPA - Ilustracija

Mauricijus, otok u Indijskom okeanu, koristile su multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza, navodi se u istrazi objavljenoj u utorak, a čije nalaze donosi njemačka novinska agencija DPA.

Izvještaj Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nazvan “Mauritius Leaks” je, prema dokumentima koji su procurili, pokazalo da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbjegavanje plaćanja poreza.

Rock zvijezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba, čije se ime spominje u izvještaju, a ICIJ navodi da je pjevač Boomtown Ratsa i organizator koncerta Live Aid osnovao investicijski fond sa sjedištem na Mauricijusu. Geldof zasad nije komentirao navode.

ICIJ je 2016. godine objavio “Panama Papers”, otkrivši velike razmjere offshore financijske industrije koje je izazvalo zgražanje širom svijeta.

– ‘Mauritius Leaks’ još jedan je primjer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sistem kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih svjetskih zemalja – saopćila je međunarodna neprofitna organizacija Oxfam.

– Afričke vlade trebale bi revidirati svoje porezne politike s Mauricijusom i drugim poreznim oazama te bi trebale bolje braniti svoje porezne prihode – dodaje Oxfam.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svjetskom nivou.

Izvor: DPA/Al Jazeera

About The Author