Izrael pozvao Amanpour da se izvini zbog poređenja Trumpa s nacistima

Kristalna noć široko je prepoznata kao “centralno polazište holokausta”

Izrael pozvao Amanpour da se izvini zbog poređenja Trumpa s nacistima

Izraelski dužnosnici zatražili u izvinjenje od CNN-ove istaknute novinarke Christiane Amanpour smatrajući neprimjerenim činjenicu da je usporedila postupke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa s Kristalnom noći (Kristallnacht), nacističkim progonom nad Jevrajima koji se dogodio širom Njemačke u novembru 1938. godine.

Te noći uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su mnogobrojna židovska groblja a više od 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno.

Ministrica za dijasporu Izraela Omer Yankelevich poslala je pismo predsjedniku CNN-a Jeffreyju Zuckeru pozivajući ga da Amanpour izda “trenutno i javno izvinjenje” zbog “neprihvatljivog poređenja” koje je izrekla u četvrtak.

– Ovo smatramo lažnom jednakovrijednosti između postupanja američkog predsjednika i zločina pogroma Kristallnacht koji su izvršili nacisti prije osamdeset i dvije godine omalovažavajući golemu tragediju holokausta – napisala je.

Kristallnacht je široko prepoznat kao “centralno polazište holokausta”, nastavila je ministrica, optužujući Amanpour da umanjuje “jedinstvenu važnost holokausta” uspoređujući ga s Trumpovom administracijom.

– Iskrivljavanje i minimiziranje holokausta žalosne su laži koje samo potiču zle glasove antisemitizma. Primjena sjećanja na holokaust za jeftinu vrijednost šoka i unapređivanje političke agende duboko je zabrinjavajuće i uvredljivo izokretanje historijskih istina s opasnim implikacijama  – navodi se u pismu.

Kako se antisemitizam nastavlja povećavati u cijelom svijetu, Izrael očekuje da će CNN biti “partner u globalnim naporima u borbi protiv ove opasne bolesti, nerasplamsavajući njen plamen”, zaključila je u pismu.

Također u nedjelju, izraelska generalna konzulica u Atlanti, Anat Sultan-Dadon, napisala je pismo Richardu Davisu, izvršnom potpredsjedniku CNN-a za News Standards and Practices izražavajući “zaprepaštenje” zbog takve usporedbe Amanpour.

– Amanpour je 82. godišnjicu Kristallnachta u svrhu ove usporedbe uvredila sjećanje na Holokaust, one koji su poginuli i one koji su pretrpjeli ta nezamisliva zvjerstva – napisala je.

Konzulat je rekao da je “iskreno razočaran” načinom na koji se Amanpour odlučila izraziti i pozvao voditeljicu i njenog poslodavca da objave izvinjenje.

U četvrtak se Amanpour, u uvodu vodećeg programa CNN-a, pozvala na 82. godišnjicu Kristallnachta raspravljajući o Trumpovoj neiskrenosti.

– Ove sedmice prije 82 godine dogodio se Kristallnacht – kazala je Amanpour u uvodu.

– Upravo su upozorenja nacista izvan ljudske civilizacije dovela do genocida nad cijelim identitetom, a tada je u kuli od zapaljenih knjiga dovela je do napada na činjenice, znanje, historiju i istinu. Nakon četiri godine modernog napada Donalda Trumpa na iste te vrijednosti, tim Biden-Harrisa obećava povratak normama, uključujući istinu – kazala je.

Amanpour je naišla na kritike na društvenim medijima, ali na njih nije odgovorila.

Izvor: Times of Izrael

About The Author