RSF: Prestanite s vršenjem pritiska na novinare u srednjoj Aziji

Vlade zemalja srednje Azije traže od novinara ‘neutralno’ izvještavanje o ruskoj invaziji Ukrajine

RSF: Prestanite s vršenjem pritiska na novinare u srednjoj Aziji

Kako ne bi uvrijedile svog ruskog susjeda, vlasti u pet srednjoazijskih republika vrše pritisak na njihove medije da pruže “neutralno” izvještavanje o ruskoj invaziji Ukrajine ili da je potpuno ignoriraju, navode Reporteri bez granica (RSF).

U Kirgistanu, reditelju Next TV-a Taalaiju Duishenbievu prijeti kazna do sedam godina zatvora pod optužbom za širenje lažnih informacija i “poticanje etničke mržnje” zbog izvještaja o ratu u Ukrajini koji je ovaj opozicioni TV kanal objavio na društvenim mrežama.

Duishenbiev je uhapšen, a njegovi uredi Next TV-a u glavnom gradu zapečaćeni su, dok je nekoliko zaposlenika ispitano nakon što je 2. marta ponovno objavila izvještaj u kojem se citira prognani bivši šef susjednog kazahstanskog Komiteta za nacionalnu sigurnost (KNB) koji se poziva na navodni tajni sporazum između Biškeka i Moskve da Kirgistan pruži vojnu pomoć Rusiji u Ukrajini. Sud u Biškeku je 29. marta presudio da je post “ekstremistički”.

U Uzbekistanu su vlasti pokušavale zastrašiti novinare i blogere da ublaže svoje izvještavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu, a neki članci o toj temi na popularnim stranicama vijesti Kun.uz i Daryo.uz kasnije su izbrisani.

Urednik Kun.uz-a Umid Shermukhammedov i dvojica osnivača stranice na ispitivanje je pozvala Služba nacionalne sigurnosti (SNB) 26. februra, prema (kasnije izbrisanoj) objavi na njenom Facebook računu. Uredniku je navodno naređeno da pokrije temu na “neutralniji” način.

Urednica vijesti Rost24 Anora Sodikova rekla je za Radio Ozodlik (uzbekistanska služba Radija Slobodna Evropa) da je nekoliko njezinih kolega bilo podvrgnuto sličnom pritisku.

U međuvremenu, kao i u Rusiji, uzbekistanski državni mediji izbjegavaju korištenje riječi “invazija” ili “agresija”.

– Mediji ne bi trebali dobivati upute od sigurnosnih snaga o tome kako izvještavati o događajima. Pozivamo vlasti u zemljama srednje Azije da prestanu vršiti pritisak na novinare na ovaj način i da poštuju medijsku nezavisnost – kazao je šef odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

U Kazahstanu riječ “rat” nije zabranjena, ali je izvještavanje državnih medija i medija u vlasništvu vodećih poslovnih ljudi vrlo oprezno, a vrši se pritisak na nezavisni sedmičnjak Uralskaya Nedelya.

Jedan od njegovih glavnih oglašivača povukao je svoje reklame, optužujući ga da zauzima “antiruski” stav jer je objava na njegovom Instagramu objašnjavala kako pomoći ukrajinskim dobrovoljcima da skupe lijekove za ukrajinsku vojsku i stanovnike Kijeva. Njegov Instagram račun također su napali ruski botovi na početku rata, potvrdila je urednica Tamara Eslyamova.

U Tadžikistanu, nekoliko nezavisnih medija izvještava o ratu, ali ga televizija pod državnom kontrolom ignorira. Sigurnosne službe rekle su čelnicima TV kanala da se suzdrže od izvještavanja o tome, navodi CABAR.asia.

U Turkmenistanu, koji je jedna od najzatvorenijih zemalja svijeta i gdje su svi mediji pod kontrolom države, državna novinska agencija TDH nije spomenula rat.

Kirgistan je rangiran na 79. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godine, Kazahstan je na 155. mjestu, Uzbekistan je na 157. mjestu, Tadžikistan je na 162., a Turkmenistan na 178. mjestu.

Izvor: RSF

About The Author