Dva novinara privedena usred sve češćih napada na afganistanske medije pod vlašću talibana

Upozoreno na hapšenja, uznemiravanja i napade na novinare i medijske djelatnike koji nastavljaju rasti u Afganistanu pod vlašću talibana

Dva novinara privedena usred sve češćih napada na afganistanske medije pod vlašću talibana
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Talibanski militanti pretukli su i oteli televizijskog voditelja Moheba Jalilija te uhapsili reportera Rezu Shahira što je posljednji u nizu napada na slobodu medija u Afganistanu.

Ovakve napade na medije osudile su međunarodne organizacije uključujući Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) te su pozvali talibane da prestanu s eskalirajućim progonom afganistanskih medijskih djelatnika.

Moheba Jalilija, voditelja nezavisne TV stanice 1 i bivšeg šefa Ariana Newsa, otela je i mučila talibanska obavještajna služba u Kabulu.

U intervjuu za Hasht-e-Subh, nezavisne novine u Afganistanu, novinar je tvrdio da talibanski dužnosnici nisu naveli jasan razlog za njegovo pritvaranje.

Prema afganistanskom novinarskom centru, Jalili se vraćao kući u subotu navečer kada su talibanski obavještajni službenici zaustavili njegov automobil i uhapsili ga, optužujući novinara da “izvještava lažne vijesti”.

Na dan Jalilijevog hapšenja Jamshi Ahamad Ahmadi menadžer Rasa TV-a, ranili su neidentificirani napadači u Kabulu, a razlog napada ostaje nejasan.

U sličnom incidentu, Reza Shahir, reporter kabulske radio-televizijske mreže Rah-e-Farda, pretukli su i uhapsili talibanski militanata dok je pokušavao pokriti bombaški napad na školu Abdul Rahim Shahid u zapadnom Kabulu.

Prema Shahiru, talibanske snage optužile su njega i njegovog kolegu da su “saučesnici u organizaciji napada”, oduzeli su mu kameru i mobilni telefon. Novinar je držan u prostoriji gdje je teško pretučen prije nego što je pušten dva sata kasnije.

Hapšenja Jalilija i Shahira posljednji su napadi talibanskih militanata na novinare u Afganistanu. Talibanski službenici uhapsili su zaposlenike TOLONewsa Bahrama Amana, Khaplwaka Sapaija i Nafaya Khaleeqa u sjedištu novinske kuće u Kabulu.

Međunarodne organizacije stoga upozoravaju na hapšenja, uznemiravanja i napade na novinare i medijske djelatnike koji nastavljaju rasti u Afganistanu pod vlašću talibana i pozivaju na prestanak samovoljnog progona nezavisnog novinarstva u Afganistanu, s ciljem ukidanja slobode medija.

Izvor: IFJ

About The Author