BHT1 I FTV: Trebamo li čuti psovke Sanje Vulić?

Zašto gledatelji nisu dobili punu informaciju o psovačkom performansu parlamentarke Sanje Vulić na marginama suđenja Miloradu Dodiku

BHT1 I FTV: Trebamo li čuti psovke Sanje Vulić?
Foto: atvbl.com

 

BHT1: Penzioneri, majstori preživljavanja

  1. januar – 6. februar 2024.

MASAKR NA MARKALAMA: Trideset je godina prošlo od masakra na Markalama u kojem je ubijeno 68 građana Sarajeva od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene sa položaja Vojske RS-a. Reporterka donosi potresne ispovijesti preživjelih svjedoka i svjedokinja, onih koji su izgubili svoje najmilije u masakru, ali i onih koji govore o vlastitom iskustvu života u gradu pod opsadom. Ovaj prilog, koji donosi i hronologiju haških presuda, ostaje, kao i svi slični, djelić mozaika u kulturi sjećanja na opsadu Sarajeva.

KAKO IZVJEŠTAVATI O DODIKU? Kad Milorad Dodik uzvraća na optužbe koje je tokom posjete BiH izrekao James O’Brien, pomoćnik državnog tajnika SAD-a, te vrlo samouvjereno objašnjava zašto je baš on u pravu, onda je zadaća novinara da poreda optužbe i dokaže ilustrativno gdje Dodik griješi i o čemu ne želi govoriti. Ovako dobijamo samo istup bijesnog političara koji nezasluženo dobije prostor za svoje stavove. Ovo nije usamljen slučaj, posebno kad je riječ o Miloradu Dodiku – prenose se njegove riječi ili stavovi koje plasira putem društvenih mreža, a bez ikakvog popratnog komentara, ukazivanja na nelogičnosti u njegovom iskazu.

POSJETA JAMESA O’BRIENA: Osim onog najkonkretnijeg i najdirektnijeg izvještaja o posjeti pomoćnika državnog tajnika SAD-a, nedostajao je analitički prilog o protokolu njegovog boravka, o tome da ga je na aerodromu dočekao ambasador SAD-a u našoj zemlji, ali ne i domaći zvaničnici, o tome da je njegov zvanični istup upriličen u prostorima obrazovne institucije, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a ne nakon susreta s nekim od političara, što daje posebnu i dubinsku dimenziju njegovog boravka u BiH. Jedan analitički istup imao je, mimo centralnih informativnih emisija, političar Semir Efendić u jutarnjem programu BHT1, koji je ukazao upravo na ove prethodne detalje, što je svakako trebalo biti dijelom nekog od Dnevnika u postfestumu posjete američkog zvaničnika.

Ocjena: 7

 

FTV: Ubistvo u Sarajevu

  1. januar – 6. februar 2024.

ŠTA MEDIJI TREBA DA ČINE KAD SE DESI UBISTVO? Ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka u Sarajevu užasnulo je javnost. U otvaranju Dnevnika 2, potresna izjava njegove majke više je nego dovoljan signal nadležnim da djeluju, preventivno, jer za Farisa je već kasno. U nastavku reporterka donosi priču o tome kako je došlo do ove tragedije. Osumnjičenom za ubistvo Ademu Šumanu i njegovim pomagačima Elmedinu Gradišiću i Merisu Saljeviću određen je jednomjesečni pritvor. Propitivanje advokata optuženih donosi i zanimljivu izjavu kako se na sud vrši pritisak medija i javnosti; reporterka ne ostaje dužna pa kaže da mediji i služe javnosti i ukazuju na propuste državnih institucija te traže pravdu za jedan ugašeni mladi život. Prilog sam po sebi odličan i temeljit, sa komentatorskim prizvukom u ovom slučaju potrebnim i opravdanim.

KAKO PROBUDITI STRAH MEĐU POVRATNICIMA: Napad na povratnika iz Višegrada Bahrudina Gušu, kojem su nanesene teške tjelesne povrede, novi je slučaj zastrašivanja javnosti. Reporter FTV-a je na licu mjesta, razgovara sa bratom pretučenog Bahrudina koji otkriva detalje napada. Reporter ispravno podsjeća na napad na stariji bračni par Memišević u višegradskom selu Omeragići, koji se  desio prije godinu dana. Za počiniteljem se i dalje traga. Prilogu je nedostajala izjava nadležne osobe iz policijskih službi, kao i pojedinosti o tome šta će dalje biti poduzeto sa osobom koja je privedena zbog sumnje da je napala Gušu.

DIPLOMATIJA BEZ RUKAVICA: James O’Brien, pomoćnik državnog tajnika SAD-a, otvoreno je i bez  pardona ogolio bh. političare. Oštar, precizan i direktan, žestoke kritike za Dodika, Čovića i Izetbegovića, ocjenjuje voditeljica u najavi priloga. O’Brien je vrlo dobro informisan o svemu što se dešava na političkoj sceni BiH, zna ko od političara i članova njihovih porodica ima kompanije koje odlično zarađuju poslujući sa institucijama i ne libi se akterima reći sve bez uvijanja, a FTV dosljedno prenosi njegove izjave, pazeći da one suštinske poruke dođu do gledatelja. Pažljivi gledatelj ovog Dnevnika 2 dobio je izvrsnu kontekstualizaciju onoga što se danas dešava u BiH, kao i onoga što se radi iza zatvorenih vrata, a o čemu se obično ne govori. Dodik na kritike odgovara prijetnjama.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Odlična poruka iz BiH kroz FTV-ov prilog o skupovima podrške novinara u nekoliko bh. gradova kojim su željeli izraziti solidarnost sa kolegama koji izvještavaju iz Pojasa Gaze. Navodi se kako su one TV kuće koje su izvještavale istinito o agresiji na BiH danas ušutjele o ratu u Gazi. Slučaj ubistva Dženana Memića ponovo je u fokusu FTV-a: Tužilaštvo BiH zatražilo je maksimalne kazne za Hasana Dupovca i Alisu Ramić zbog prikrivanja dokaza u istrazi o stradanju Dženana Memića 2016. godine, dok je odbrana tražila oslobađanje. Ovaj slučaj se već godinama nalazi u žiži javnosti, te je FTV trebao još jednom podsjetiti na hronologiju ubistva. Istu informaciju ima i BHT1, bez kontekstualizacije.

Evropska unija cilj, mart blizu, zakoni daleko. Šta je urađeno od decembra do danas, ilustruje nam FTV – državni parlamentarci, umjesto reformi, izabrali političke interese. Sa temom/anketom u kojoj postavlja pitanje i političkim akterima i običnim građanima, BHT1 i ovaj put ima odličan ugao: koliko iznosi najniža penzija u RS-u i FBiH, i može li se s tim iznosom preživjeti. Oba servisa detaljno prate situaciju u Gazi i donose priče o protestima u zemljama gdje se građani protive odlukama svojih vlada zbog podrške Izraelu.

Plus sedmice

BHT1

Odličan prilog o penzionerima, ili kako ih voditeljica u najavi naziva – majstorima preživljavanja. Izvještaj oslikava dane najugroženije kategorije stanovništva – „svaku marku prevrnu po dvaput prije nego je potroše“. Donosi se priča o tome koliko su iznosila povećanja penzija u proteklim godinama, ali sve je to daleko od iznosa koji bi im bio dovoljan za pristojan život. Ako je današnji život penzionera koji, kako kaže jedan od njih, „žive na škrge, na veresiju“, kratak pogled u budućnost današnje radne snage, loše nam se piše.

FTV

Alarm koji neće imati ko ugasiti. Knjiga bh. državljana ostala bez 100 hiljada imena. Neslavna statistika i vodeća pozicija, ovako glasi upozoravajuća najava teme  kome ostaje država bez ljudi. Kroz lične primjere onih koji su otišli, FTV razložno objašnjava zašto sve više stanovnika BiH pakuje kofere. Reporterka Adna Madžarević vrlo temeljno nam ilustrira koje sve pogodnosti imaju oni koji se skrase u nekoj od zemalja zapadne Evrope. I šta preostaje državi iz koje građani odlaze. Politička situacija i neizvjesnost su među glavnim razlozima za odlazak. U prilogu su nadležni, oni koji se trebaju uhvatiti u koštac sa problemom odliva stanovnika. Prognoze nisu sjajne, ali vremena za rješavanje, ako se počne raditi odmah, ima. U tematskom bloku je i razgovor sa sociologom Nevzetom Veladžićem. Sveobuhvatan prilog sa odličnim reporterskim pristupom i uredničkim uklonom.

Minus sedmice

BHT1

Psovanje i neprimjereno ponašanje parlamentarke Sanje Vulić ispred Suda BiH nismo imali priliku vidjeti jer je BHT1 odlučio da samo kroz prepričavanje donese informaciju o tome, ne navodeći ni o kome se radi ni o kakvom je ponašanju riječ. Istina, kroz videosnimak možemo zaključiti da se radilo o članici SNSD-a Sanji Vulić, ali je u interesu javnosti da jedan medij ovakvo ponašanje učini vidljivim i da punu informaciju o tome šta se zapravo desilo pred zgradom Suda BiH.

FTV

FTV u početku odlično reagira na dešavanja tokom suđenja Miloradu Dodiku kada njegova stranačka kolegica Sanja Vulić odlučuje izvesti prostački performans. U nimalo damskom maniru, Vulić je pred kamerama psovala sve redom, najviše sutkinju Senu Uzunović, a FTV, iako kroz najavu djeluje da ćemo vidjeti sve, prenosi samo dio onoga što je izrekla. MUP KS će Sanji Vulić uručiti prekršajni nalog zbog naročito drskog ponašanja i vrijeđanja druge osobe. Cjeloviti ispad Sanje Vulić bi gledateljima pružio puni uvid u to o kakvom se profilu osobe radi te kako upravo takva persona bez ikakvih ograničenja djeluje u Parlamentu BiH.

About The Author