RTRS I BNTV: Kako izvještavati o Srebrenici?

Plus nedjelje

RTRS
Mini reportaža o obitelji Munižaba na čije imanje već punu deceniju dolijeće isti par roda, kojima su njihovi “domaćini” nadjenuli imena Marija i Marko, i koji nastoje da se rode kod njih osjećaju sigurno.
BNTV
Brojevi uvijek govore više od praznih floskula. Novinarka Danina Milaković tako je ogolila i neutemeljene tvrdnje vlasti o RS-u  kao boljem i ekonomski stabilnijem bh. entitetu. I to samo koristeći zvanične podatke o visini zarada, zaduženjima, stopi prikupljenih poreza u RS-u i Federaciji BiH.

Minus nedjelje

RTRS
Cijeli blok izvještaja posvećen kako samom komemorativnom skupu u Srebrenici, tako i pokušaju da se zločin genocida relativizuje kroz izvještaje o podsjećanju na stradale Srbe iz Podrinja tokom minulog rata. Ističemo da je u izvještaju s komemoracije u Potočarima  neprihvatljivo ne navesti ko je zločine počinio, te broj do sada identifikovanih i ukopanih žrtava.

Jednako tako, davanje prostora u Dnevniku javnog servisa ultradesničarskoj organizaciji koja je imala namjeru 11. jula u Banjoj Luci slaviti lik i djelo Ratka Mladića krajnje je neprimjereno.
BNTV
Izvještaj o komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u kojem se nijednom riječju ne spominje ko je počinio ratni zločin nad bošnjačkim muškarcima i dječacima, kao ni broj ukupno ubijenih i do sada pokopanih žrtava.

RTRS I BNTV: Kako izvještavati o Srebrenici?

Sve što o aktuelnom političkom trenutku RTRS prešuti, BNTV profesionalno odradi. Ali to ne važi i za izvještavanje o Srebrenici i drugim ratnim dešavanjima

 

RTRS: Neprofesionalizam u kontinuitetu

10. – 16. juli 2017.

SREBRENIČKA TRAGEDIJA: Odluka Ustavnog suda BiH kojom je stavljena privremena mjera na naplatu potraživanja firme Pavgord prema zvorničkoj Alumini, te krajnje konfuzan izvještaj o (ne)prihvatanju članstva BiH u Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za Nadu Arlov, urednicu Dnevnika 11. jula, bili su prioriteti u odnosu na izvještaj s komemorativnog skupa žrtvama genocida u Srebrenici.

Genocid je za novinarku Svjetlanu Marković “srebrenička tragedija”. U, na prvi pogled, korektnom izvještaju, složene su izjave članova porodica žrtava pokopanih toga dana te izjave bh. i međunarodnih dužnosnika koji su komemoraciji prisustvovali. No, izostali su ključni podaci ko je genocid počinio, ili “srebreničku tragediju” prouzrokovao, koliko je Srebreničana ubijeno tokom jula 1995. godine, koliko je do sada pronađenih posmrtnih ostataka sahranjeno.

Nakon ovog izvještaja uslijedilo je i podsjećanje na napad u Potočarima na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

ZID PLAČA: Potom izvještaji Vladimira Mučibabića iz Beograda o “srpskom zidu plača koji dokazuje da su Srbi bili prve žrtve Srebrenice”. A potom i jasno naznačeno da su “muslimani” počinili te zločine u selu Zalazje.

VELIČANJE MLADIĆA: Teodora Vranješ izvijestila je do u detalje s konferencije za novinare ultradesničarskog pokreta Zavetnici, kojem je u Banjoj Luci policija zabranila skup podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću. Na konferenciji se bez i trunke zazora veliča Mladić, i to na dan kada je pod njegovom komandom počelo sistematsko ubijanje bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici.

GRUBA MANIPULACIJA: Zašto BiH neće postati dio Transportne zajednice jugoistočne Evrope i tako izgubiti pola milijarde KM, još je jedna od tema koje su u izvještajima novinara RTRS-a ostale u dubokoj sjeni stavova zvaničnika RS-a. I to na način grube manipulacije javnošću kojoj je cijeli problem predstavljen tako da su uvjeti za članstvo koje su postavile vlasti ovog bh. entiteta neprihvatljivi predstavnicima RS-a u Vijeću ministara BiH, a ne Evropskoj komisiji, koja u međunarodnim sporazumima prihvata kao jedinog predstavnika državu, a ne njene entitete.

Identičan pristup bilježimo i u izvještaju o podizanju optužnice od strane Tužilaštva BiH protiv članova Komisije za provođenje referenduma o Danu RS, koje ne štiti poslanički imunitet. Naime, jednako kako su političari iz RS-a, oglušivši se o odluku Ustavnog suda BiH o zabrani referenduma, pokazali da ne poštuju odluke najviše državne pravosudne institucije, tako je to demonstrirano i u izvještaju koji smo gledali u Dnevniku 13. jula, urednice Nade Arlov. U razgovoru koji je tim povodom s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom vodila Marijana Đurđević, slijedi i pitanje: “A zašto su kriva ta četiri čovjeka?”

Ocjena 1

 

BNTV: Izvještaj o Srebrenici kvari ukupni dojam

10. – 16. juli 2017.

NI RIJEČI O POČINIOCIMA: Za razliku od RTRS-a, Dnevnik 11. jula otvoren je izvještajem o komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Novinarka Mirjana Minić navodi da su tog dana u Potočarima ukopane žrtve ratnog zločina, no niti riječju ne spominje ko je isti počinio, koliko je do sada pronađenih pokopano, za koliko njih se još traga.

OKO 69 BORACA: Narednog dana, njena kolegica Mirjana Mićić uradila je izvještaj o sjećanju na srpske žrtve iz sela Zalazje kod Srebrenice. U kojem je ostalo potpuno nerazjašnjeno da li je tačan podatak, kako je navedeno u najavi izvještaja, da je 12. jula u  Zalazju ubijeno “69 boraca”, ili izjava predstavnika lokalne boračke organizacije  koji kaže da je “ubijeno oko 69 boraca od kojih su više od polovine bili žene i djeca”.

Kao i u već nebrojeno puta ponovljenim slučajevima, i u nedjelji iza nas bilježimo da sve što novinari RTRS-a, prešute to građani koje zanima aktuelna situacija mogu saznati u izvještajima novinara Dnevnika BNTV-a. Tako je Slađana Jašarević, koristeći izjave svih relevantnih učesnika samita u Trstu, objasnila zašto BiH ne može pristupiti Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope pod uvjetima koje je postavila Vlada RS.

Izdvojeno

Ono što je karakteristično za BNTV jeste stajanje uz ljude koji su žrtve nakaradnog pravnog ili političkog sistema u bh. entitetu Republika Srpska. Na toj liniji je i izvještaj novinara Milana Kovača o deložaciji  porodice Popović koju su spriječili građani Banje Luke. Popovići su 1993. godine nasilno i nezakonito izbačeni iz svog stana. Sada im na osnovu sudske presude prijeti da ostanu bez krova nad glavom jer nisu u mogućnosti da čovjeku koji ih je iz stana izbacio plate novčanu naknadu za navodna ulaganja u isti.

Ocjena 5

Komparativna analiza

U Srebrenici su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinile genocid. No, ni RTRS i BNTV u izvještajima s ovogodišnje komemoracije u Potočarima to ne pominju. Umjesto toga govore o “srebreničkoj tragediji”,“ratnom zločinu”, uz svjesno izbjegavanje ključnog odgovora na pitanje ko je isti počinio.

 

About The Author