BHT1 I FTV: Blamaža u Trstu i cenzurisanje ministra Mektića

PLUS SEDMICE

FTV
Izdanje Dnevnika 2 u utorak, 11. jula, jer je prevladao utisak pažljive pripreme, rasporeda i izbora vijesti.
BHT1
Reportaža Frane Mioča o detonacijama u Glamoču. Pojedini dijelovi zapadne Bosne rijetko su kada u žiži javnosti i svaki prilog iz ovih krajeva je dragocjen.

MINUS SEDMICE

FTV
Nije ga bilo. Iza FTV-a je dosta solidna sedmica.
BHT1
Neslavno učešće na tršćanskom samitu iziskivalo je oštriji pristup.

BHT1 I FTV: Blamaža u Trstu i cenzurisanje ministra Mektića

FTV se nije ustezala nazvati Trst blamažom, ne krijući dostupne informacije. S druge strane, optužbe da je odgovornost na HDZ-u nisu našle mjesto na BHT1. Državna televizija je isijekla Mektića, fabrikujući prilog s njegove konferencije

 

FTV: Mnogo bolje nego prethodnih sedmica

11. – 17. juli 2017.

DNEVNIK PO MJERI GLEDALACA: Dnevnik je u utorak, 11. jula, u režiji urednice Jadranke Milošević, napokon bio dobro ukomponovana cjelina koja je od početka do kraja svojim rasporedom, izborom vijesti i pripremom držala pažnju publike. Priređeni su i regionalni i svjetski odjeci o komemoraciji u Srebrenici koji su bili u isti mah informativni i kratki, a izdvojen je prilog Dejana Kožula, koji nas je navikao na sveden pristup u kojem uspijeva da kroz nekoliko rečenica sažme stav (ne)zvaničnog Beograda. Za razliku od BHT1, Federalna je još u utorak uslovljavanje iz Republike Srpske u vezi s pristupanjem Transportnoj zajednici nazvala izolacijom zbog koje ćemo možda izgubiti desetine miliona evra, što se narednih dana pokazalo kao tačna pretpostavka.

BLAMAŽA U TRSTU: Samit u Trstu je više dana bio tema vijesti u pola osam, a u četvrtak (urednica Jadranka Milošević) već je bilo poznato da BiH nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici zbog protivljenja zvanične Banjaluke, koja traži da naša zemlja u Sekretarijatu novoosnovane zajednice bude predstavljena po rotirajućem principu putem entitetskih i državnog ministarstva. Kako taj uslov nije prihvaćen, za sada nije izvjesno da ćemo dobiti sredstva za nominirane infrastrukturne projekte. Urednica Milošević je u najavi vijesti učešće BiH na samitu nazvala blamažom, otvoreno kritikujući način na koji smo se predstavili. Bila je to oštra kritika kojoj je tu i bilo mjesto, jer neke vijesti trebaju biti intonirane sugestivnim tonom, a tršćanska epizoda je otkrila da smo zbog unutrašnjih odnosa u stanju odbiti podršku Bruxellesa, izolirajući se od ostatka regiona. Jedino se može prigovoriti što izjava Milorada Dodika, ili nekog drugog zvaničnika iz Republike Srpske, nije odmah prikazana u priči u kojoj se pokrio skup u Italiji, jer na taj način bi se dala preglednija slika kritikovane blamaže.

IZDVOJENO:

Urednica Edina Šečerović otvorila je subotnji Dnevnik reakcijama na šovinističku izjavu Milorada Dodika da su muslimani okupirali Podrinje. U prvi plan su istaknute osude Foruma bošnjačkih intelektualaca, SDA i SBB-a, koji su se tim povodom i posebno oglasili, ali propuštena je prilika da se ovakav javni istup predsjednika manjeg entiteta, koji stvara atmosferu nesnošljivosti raspirujući međuetničke tenzije, stavi u šire razmatranje. Kada populist poput Dodika u eter pošalje vatreni govor, on to čini s predumišljajem, očekujući da će uskovitlati reakcije kod tzv. drugog tabora, te bi stoga bilo promišljeno njegove naročito opasne izjave kontekstualizovati kroz stavove i mišljenja ne samo onih koji su se oglasili već i onih koji su ga oćutali. Naprimjer, šta o nacionalističkim besjedama nekadašnjeg antinacionaliste misli opozicija u Republici Srpskoj? Ili Mladen Ivanić, kao član Predsjedništva koji ima reputaciju umjerenog političara? Uostalom, bila bi to mnogo atraktivnija vijest kada bi se isprovocirao stav nekog opozicionog srpskog lidera od čitanja saopštenja SDA.

OCJENA: 8

BHT1: Koliko smo sredstava izgubili u Trstu?

11. – 17. juli 2017.

ZVANIČNO I SUZDRŽANO SA SAMITA: BHT1 je u srijedu i četvrtak (Alenka Bruck i Svjetlana Topalić) izvijestio o samitu u Trstu suzdržanim zvaničnim tonom u kojem nije bilo mjesta kritici zbog činjenice da naša delegacija nije izborila pristupanje Transportnoj zajednici. Vijest je isporučena kao fakt, jednako hladno kao  poruka da treba nastaviti jačati saradnju i otkloniti prepreke investitorima. Zabunu je stvaralo i to što se jedan dan govorilo da ostajemo bez 50 miliona evra, a drugi bez čak pola milijarde maraka. Obje televizije su propustile jasno objasniti gledateljima o kakvim se sredstvima radi (bespovratnim ili kreditnim?), ili zašto smo predložili izabrane projekte. Za razliku od FTV-a, državna televizija je uvezala izjavu predsjednika Dodika, iz koje se mogao razaznati stav Republike Srpske.

UMJESTO ČOVIĆA, LAJČAK O TRSTU: Svoje predsjedanje Predsjedništvom Dragan Čović je započeo briselskim sastancima, o čemu smo više mogli saznati u ponedjeljak. Lider HDZ-a je ponavljao kako je nestalo povjerenje i da će on raditi na njegovom obnavljanju, a dopisnik Elvir Bucalo je nedavni neuspjeh u Trstu nazvao “samonametnutom izolacijom”. Ipak, umjesto da se ta konstatacija adresira Čoviću, nju je komentarisao Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije, dok je predsjedavajući Predsjedništva mogao žonglirati frazama o povjerenju i unutrašnjim odnosima. Isti dan, urednik Nikola Marković obraćanje Dragana Mektića siječe u dijelu u kojem je ovaj optužio HDZ-ove ministre u Savjetu ministara da su odgovorni za blokadu pristupanja Transportnoj zajednici.

IZDVOJENO:

Aleksandar Brezar se u nedjelju upitao posluju li banke etično i kako postupaju s našim ličnim podacima. Zaštita ličnih podataka je tema o kojoj se rijetko govori u nas, iako se o tome sve češće diskutuje u razvijenim zemljama, posebno u svjetlu zaštite potrošačkih prava. Brezar nerijetko otvara priče o kojima se ne progovara, i to umijećem pripovjedača koji zna izvesti poentu.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA:

FTV se nije ustezao nazvati Trst blamažom, ne krijući niti jednu dostupnu informaciju koja može rasvijetliti, sad već komotno možemo reći, aferu koja će građane možda koštati milione. S druge strane, optužbe prvog bezbjednjaka da je odgovornost na HDZ-u nisu našle mjesto u Dnevniku 2 BHT1 iako je to bila svojevrsna ekskluziva, jer se do tada isključivo govorilo o političkoj odgovornosti zvaničnika Republike Srpske. Državna televizija se odlučila isijeći Mektića, fabrikujući prilog s njegove konferencije za javnost samo kao trenutak u kojem se govorilo o spriječenim terorističkim napadima. To nam nameće pitanje da li je posrijedi (auto)cenzura ili neznalačko neprepoznavanje bitnih vijesti? Jer sve u vezi sa Trstom bilo je bitno za naše gledatelje. Bosna i Hercegovina je jedina u regionu ostala izvan Transportne zajednice i bez kreditnih i bespovratnih sredstava iz Bruxellesa. BHT1 je sve vrijeme minorizovao značaj onoga što se zbilo na samitu u Italiji prikrivanjem informacija ili blagom obradom u kojoj se stvari nisu nazvale pravim imenima.

About The Author