KAKO ZARADITI NA PJEVAČICI KOJA PUCA IZ PIŠTOLJA

Kako je izgledao nastup uz oružje, pogledajte na snimku ispod – stajalo je u tekstu koji su prenijeli brojni portali

KAKO ZARADITI NA PJEVAČICI KOJA PUCA IZ PIŠTOLJA

Piše: Vanja Stokić

Pjevačica koja je tokom nastupa pucala iz pištolja nova je ekspres-zvijezda regionalnih medija. Jedan jedini snimak, kraći od jedne minute, bio je dovoljan da vijest o njoj preplavi medije i izazove lavinu komentara. Ipak, moramo da se zapitamo da li je to zaista bilo potrebno i na ovakav način?

„Pjevačica na jednom slavlju napravila je pravu pometnju kada je tokom izvođenja pjesme ‘Volim momke koji piju rakiju’ izvadila pištolj i pripucala. Naime, ona je pištolj držala za pojasom uske kožne suknje, a kad ju je ponijela atmosfera, opalila je nekoliko puta iz pištolja. Pjevala je i pucala, a svi prisutni bili su u potpunom šoku. Nakon nekoliko metaka, uslijedile su ovacije. Tako je atraktivna pjevačica ispraznila šaržer i predala ga nekome, ko se na snimku ne vidi. Kako je izgledao ovaj nastup uz oružje, pogledajte na snimku ispod“, stoji u tekstu koji je obavio portal Nezavisnih novina, a u manje-više istom obliku prenijeli portali Klix, ATV, BN, Radio Sarajevo

Snimak sam po sebi ne pruža previše informacija. U 46 sekundi vidimo dio travnate površine, na kome su smješteni muzičari. Na samom početku snimka, pjevačica izvlači pištolj koji joj je bio smješten za pojas, ali sa zadnje strane, te ga premješta tako da ga kamera vidi. Zatim ga ponovo izvlači, počinje njime da se igra, vrti ga, nišani pravo u kameru, a potom puca nekoliko puta u vazduh i predaje osobi koju kamera ne uspijeva da snimi.

Takođe, sam tekst koji se prenosi u medijima je siromašan informacijama, ali i taj mali broj informacija koje dobijamo je potpuno pogrešan.

Gdje je nestala osuda?

Skoro nijedan medij koji je objavio ovu vijest nije osudio ovakvo ponašanje niti uputio bilo kakvu kritiku na račun glavne junakinje. Čitajući tekst, dobijamo utisak da se radi o zanimljivosti, simpatičnom događaju ili luckastom nestašluku. Većina medija je propustila da osudi igranje pištoljem i pucanje. Skoro niko nije spomenuo bezbjednost i to kakva se poruka zapravo šalje javnosti objavljivanjem ovakvih sadržaja.

Pa šta i ako pištolj nije pravi?

Otkako je snimak postao viralan, dio komentatora i korisnika društvenih mreža tvrdi da se radi o plašljivcu, odnosno replici pištolja. Čak i da je replika u pitanju, time se izvještavanje medija ne mijenja. Oni ne govore radi li se o replici ili pravom pištolju, već ističu samo da se radi o pištolju, zbog čega javnost nedvosmisleno stiče utisak da se radi o pravom oružju, jer se ono tako i tretira u tekstu.

Šta da pjevačica nije atraktivna?

Većina medija je akterku snimka nazvala atraktivnom. Nisu ni riječi napisali o njenim glasovnim sposobnostima, poznavanju oružja, vještini rukovanja pištoljem, već su je seksistički sveli samo na fizički izgled. Ne možemo a da ne pitamo: Šta da ona nije bila atraktivna? Da li bi i tada snimak postao hit? Jesmo li ostali sluđeni njenom uskom, kožnom suknjom, pa nismo primijetili vitlanje pištoljem?

Gdje je ta šokirana publika?

„Pjevala je i pucala, a svi prisutni bili su u potpunom šoku“, piše u tekstu. Neki od medija su čak objavili da su se prisutni sledili i zanijemili. Međutim, kamera se nijednog trenutka ne okreće ka prisutnima. Mi kao gledaoci ne vidimo druge učesnike, već samo pjevačicu i muzičare koji stoje iza nje. Kako novinar zna da su prisutni bili šokirani? Bio je tamo? Ako jeste, zašto to nije naglasio? Ako nije, neko mu je rekao? Zašto nije citirao ili barem naveo izvor? Ako nije nijedno od toga, radi li se o pretpostavci, velikom neprijatelju svih novinara?

Javno o privatnoj proslavi

Mediji su bili oprezni kada je riječ o ovom nastupu, pa nisu željeli da sugerišu radi li se o svadbi, proslavi rođendana, pokrivanju kuće, stranačkom veselju ili nečem petom. Nekolicina je navela da se radi o svadbi, ali ostaje nejasno na osnovu čega su donijeli takav zaključak kada se na snimku vide samo trava, betonska ograda i muzičari. Atmosfera sa snimka zaista upućuje na proslavu (ma kakav povod bio) na privatnom vlasništvu, pa se postavlja pitanje zašto mediji izvještavaju sa privatnih zabava?

Žena blic jedina upozorava i osuđuje

Jedini medijski sadržaj koji smo uspjeli pronaći na internetu a da se u njemu spominju opasnost, bezbjednost i moguće tragične posljedice ovog nastupa, bio je onaj koji je objavio portal Žena blic.

„Šlag na tortu je činjenica da je pištolj uperila direktno u prisutne, ne razmišljajući o mogućim stravičnim posledicama. Samo jedan trenutak delio je nju ili nekog od prisutnih od ranjavanja ili još goreg scenarija, ali svatovi, verovatno podgrejani posluženjem, nisu u ovome videli ništa protivzakonito niti opasno, a situacija je bila više nego opasna – i protivzakonita. Nažalost, reakcije su većinski pozitivne i oduševljene, a činjenica da je pevačica vrlo lako mogla da ozbiljno povredi sebe ili druge ostala je u drugom planu“, navodi se u tekstu.

Vijest o ovom nastupu prenijeli su srbijanski, bosanski i hrvatski mediji, izvještavajući površno, bez upozoravanja na ovakvo ponašanje ili bilo kakvog šireg konteksta. Portal Srbija danas otišao je tako daleko da je scenu pucanja iz pištolja nazvao genijalnom.

Kao da nije bilo dovoljno

Privukavši pažnju javnosti prvim snimkom i tekstom, regionalni mediji počeli su da istražuju ovu priču, ali u pogrešnom smjeru. Umjesto da ukažu na opasnost, oni su se potrudili da pronađu snimke ranijih nastupa ove pjevačice, bez pištolja, pokušavali da saznaju ko je ona, ali i objavili snimke iste proslave, nekoliko sati kasnije. Na prvom se pjevačica zajedno sa nekoliko muškaraca nalazi na kašici bagera koji ih podiže uvis dok se oni vesele, pjevaju i ponovo pucaju, dok na drugom snimku ti isti muškarci skaču sa bagera u bazen. Tu je prednjačila Žena blic, koja je prvobitno pravilno reagovala na ovaj događaj, da bi se onda priključila senzacionalističkom talasu i dozvolila da je potpuno potopi.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author