Hahn: Bez slobode govora nema ulaska u EU

Nezavisni mediji i novinari u regionu suočavaju se s političkim, finansijskim i pravnim pritiscima

Hahn: Bez slobode govora nema ulaska u EU
Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Sve okolnosti ukazuju da se profesionalni mediji bore za opstanak, poručeno je, između ostalog, na dvodnevnoj konferenciji „Dani medija EU – zapadni Balkan“, koja se održava u Podgorici.

Uspostavljanje slobode medija i izražavanja u zemljama zapadnog Balkana predstavlja jedan od najvažnijih uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji (EU). Iako je to poznata činjenica, nezavisni mediji i novinari u regionu suočavaju se s političkim, finansijskim i pravnim pritiscima.

Iako nije prisustvovao konferenciji, doskorašnji komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn je putem snimljene video poruke konstatirao da je sloboda medija definirana kao ključni element vladavine prava i smještena u središte odnosa EU sa zapadnim Balkanom.

Hahn je ocijenio da je sloboda medija ugrožena, a bez ostvarenja pune slobode izražavanja ne može se ući u EU.

– Sloboda medija nije ugrožena samo na zapadnom Balkanu već u cijelom svijetu, ali je taj uticaj na zemlje u tranziciji kao što su zemlje zapadnog Balkana još veći, imajući u vidu osjetljivost procesa tranzicije. Naša poruka je uvijek ista, ne može se ostvariti napredak u pravcu učlanjenja u EU bez zaštite slobode medija i slobode izražavanja – jasno je naglasio Hahn.

Dodao je da je upravo to razlog zašto proces pristupanja počinje i završava poglavljima o vladavini prava.

Sličnu poruku je poslao i generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Christian Danielsson – da je sloboda medija bezuvjetna za države koje hoće u EU i da o slobodi medija nema pregovora sa zemljama u tranziciji.

Danielsson je također kazao da postoji zabrinutost u odnosu na političke i druge pritiske na medije i novinare, a vladama poručio da su one te koje trebaju uhapsiti počinioce napada na medije i novinare.

– Sloboda izražavanja i medijska sloboda nisu predmet pregovora sa zemljama koje žele da se pridruže EU. Na evropskom nivou ne možemo uhapsiti one koji su počinili nasilje nad novinarima, vaše vlade to mogu i moraju – naglasio je.

Marija Ristić iz Balkanske istraživačke mreže, između ostalog , opisala je ambijent u kojem rade profesionalni mediji, čije je okruženje uglavnom neprijateljsko.

– Postoje nezavisni mediji, ali nema održivosti. Mediji rade u neprijateljskom okruženju svuda na zapadnom Balkanu – istakla je Ristić, uz zaključak da postoje tri vrste pritisaka, i to politički, finansijski i treći pravni pritisak.

Osim unutrašnjih slabosti u oblasti slobode medija zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je na skupu, ne treba zanemariti i aspekt miješanja stranih autornih Vlada u rad medija u regionu poput Rusije, Kine i Turske.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author