Raste zabrinutost zbog tačnosti informacije o koronavirusu

U vanrednim okolnostima, pružanje tačnih i pravovremenih informacija medijima je od ključne važnosti, pozvana kineska vlada da osigura jasne informacije od medicinskih stručnjaka

Raste zabrinutost zbog tačnosti informacije o koronavirusu
Foto: Radio-mreznica.hr

Nekoliko medijskih kuća iz Hong Konga, kao i neke međunarodne poput BBC, Epoch Times, Radio Free Asia (RFA) i Glas Amerike (VOA) izrazili su zabrinutost zbog pogrešnih informacija koje se šire o koronavirusu.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva vladu Kine da pruži pravovremene i tačne informacije medijima i javnosti.

Izvještavanje o koronavirusu ometano je zbog kontrola koje provode lokalne i državne vlasti. I medijsko izvještavanje i pokušaji eksperata da istaknu potencijalnu krizu koja je nastupila početkom januara navodno su cenzurirane.

RFA je izvijestila da su, kada su 1. januara u Wuhanu otkriveni posebni slučajevi upale pluća, osam ljekara koji su podijelili informacije o slučajevima naišli na kritiku vlasti zbog navodnog ‘širenja glasina’.

Policija sada istražuje ljekare zbog niza navodnih nezakonitih radnji, uključujući stvaranje glasina i ometanje društvenog uređenja.

Vlada Hong Konga je 14. januara poslala nekoliko novinara u Wuhan, epicentar koronavirusa, kako bi istražili pojave oko virusa.

BBC je objavio da, iako je nekim novinarima bilo dopušten ulazak u bolnicu u Wuhanu, policija je pritvorila nekoliko drugih osoba i oduzela im putne isprave, kao i press kartice.

Television Broadcasts Limited (TVB), hongkonška radiotelevizija, saopćila je da je jedan njihov novinar “odveden u policijsku sobu u bolnici na ispitivanje i zatraženo mu je da izbriše materijal snimljen u bolnici.”

U drugom incidentu, lokalni novinar je cenzuriran zbog postova objavljenih na kineskoj društvenoj mreži Weibo 24. januara.

Reporter Zhang Ouya iz lista Hubei Times pozvao je u svojoj objavi na Weibou na smjenu vodstva u vladi Wuhana, ali kasnije je Hubei Times tražio da on izbriše svoj post.  List je uputio zvanično izvinjenje Općinskom odboru Komunističke partije u Wuhanu nakon što je Ouya izbrisao post.

Pokrajinska vlada je 26. januara održala konferenciju za štampu o koronavirusu, a na toj konferenciji su iznesene oprečne informacije od nekoliko vladinih zvaničnika.

Guverner pokrajine Hubei, Wang Xiaodong, u početku je izjavio da je pokrajina proizvela 10,8 milijardi maski godišnje, ali kasnije je taj broj smanjen na 1,08 miliona tokom iste konferencije za štampu.

Postoje i brojne druge oprečne izjave, kao na primjer izjava Wanga da je “zaštitna oprema poput medicinske odjeće i maski za lice oskudna”, dok je gradonačelnik Wuhana Zhou Xianwang rekao da je nedostatak zaštitne opreme “riješen”.

– U vanrednim okolnostima, pružanje tačnih i pravovremenih informacija medijima je od ključne važnosti. Pozivamo kinesku vladu da osigura jasne informacije od medicinskih stručnjaka kako javnosti tako i novinarima koji rade u Wuhanu – navodi se u saopćenju Međunarodne federacije novinara.

Kako su saopćili, blokiranje informacija bilo koje vlade ili institucije zapravo uskraćuje pravo javnosti na to, stoga je IFJ u solidarnosti s novinarima širom svijeta i ostaje u odbrani njihovog prava na činjenično izvještavanje o koronavirusu.

Izvor: Fena

About The Author