RAKETA OSREDNJEG DOMETA: Na Dodika su sankcije djelovale kao visočke piramide na Novaka. Razarajuće!

Politički porazi Republike Srpske smjenjuju se na dnevnoj osnovi. Sve je više znakova da prvi među nejednakima ne vlada sopstvenim ponašanjem, što je nezgodno, imajući u vidu kakvim sredstvima opstrukcije raspolaže

RAKETA OSREDNJEG DOMETA: Na Dodika su sankcije djelovale kao visočke piramide na Novaka. Razarajuće!
Foto: Kurir.rs

 

Na Milorada Dodika američke i britanske sankcije djelovale su kao piramide iz Visokog na Novaka Đokovića – razaraju ga materijalno, socijalno i psihološki. Prijatelji i partneri su se razbježali, većina ih ne smije odgovoriti ni na telefonski poziv, a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda sopstvenu prestravljenost demonstrira kroz pojačani intenzitet uvreda svima koji mu se nađu na putu.

Tako je ponovo nastavio da sopstvenu nemoć iskaljuje na visokom predstavniku Christianu Schmidtu, u čijem pravcu je ispalio nezamislivu seriju neukusnih, loše osmišljenih objeda, da bi potom propao i pokušaj da Zoran Tegeltija urbi & orbi predstavi SNSD-ovo viđenje situacije u zemlji i regionu, što je bio povod za novu salvu uvredljivih poruka. Usput je došlo i do razmimoilaženja između njega i njegovog pomoćnog političkog glasa, kćerke Gorice, koja je na Twitteru odala priznanje bošnjačkoj spoljnoj politici. Ali stvarno, ako ovako slabašan, neartikuliran i neizgrađen lobistički potencijal bošnjačkih političkih snaga ima kuveta da destruira milione uplaćene Obradu Kesiću, onda je pitanje šta su svih ovih godina radili ne samo Dodik i Kesić nego i Cvijanovićeva, Tegeltije, Vučić te kompleksan diplomatsko-obavještajni kadar objedinjen u jednom jedinom cilju – da razori jednu i jedinu.

Tako se ponovo potvrdilo da su uvrede varljivo i mahom neefikasno oružje. Situacija na terenu grubi je dokaz da su interesi i pozicija najrazvikanijeg stanovnika Republike Srpske ozbiljno ugroženi. Došlo je dotle da se njegovom razbijačkom aktivnošću bavila i moćna Grupa 7. Kraj tolikih planetarnih problema, od rata i pandemije, preko zagađenja i ozonskih rupa, do siromaštva i (ne)obnovljive energije, morali su koju minutu odvojiti i za razbijača iz Laktaša. Porazno za svakog ko za sebe tvrdi da je dosljedna i konstruktivna te Dejtonu odana politička konstanta.

Neće biti veliki problem napraviti samoodrživu procjenu njegovog imovinskog stanja. Ako nastavi s dosadašnjom frekventnošću da kiti harmonikaše, znači, sve je okej, zalihe su netaknute, ali ako i taj rabijantni običaj podlegne restrikcijama, e onda govorimo o pouzdanom znaku, validnom i za Svjetsku banku, da je đavo došao po svoje.

Usred svih ovih geopolitičkih belaja, naš svestrani predsjednik našao je vremena i da uoči finalne večeri Eurosonga pošalje poruku podrške srbijanskoj art izvođačici Konstrakti: „Cijela Republika Srpska će biti uz vas.“ Eto još jedne historijske provale iz Ovalnog ureda u Banjoj Luci. Pa koncept Konstrakta nastao je kao kulturološka opozicija Dodikovim džiberskim kriterijima i on je doslovno zadnja osoba na svijetu koja bi trebala da je podržava. Ko zna, da nije bilo tog nesretnog telegrama, možda bi i pobijedila; ovako, kad su zemljoradnik iz Francuske, ribar sa Islanda i turistički djelatnik iz Orebića vidjeli ko je podržava, odmah su glasove preusmjerili Ukrajini.

I tako, iz nevolje u nevolju, iz poraza u poraz, sve je više razloga za konstruktivnu paniku. Diplomatski rečeno, raketa srednjeg dometa ne može više da održava ni tu sopstvenu osrednjost. Došlo je vrijeme da se plate računi za sva višedecenijska divljanja, a oni nipošto neće biti mali.

 

 

About The Author