EFJ pozvao Vijeće Evrope da podrži bjeloruske novinare

Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiju uslijedio je period brojnih protesta kada je policija zadržala i 159 novinara

EFJ pozvao Vijeće Evrope da podrži bjeloruske novinare
Foto: RSE

 

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je države članice Vijeća Evrope da zaustave represiju nad novinarima u Bjelorusiji, zemlji u kojoj je 159 novinara privedeno od izbora održanih 9. augusta.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez, kojega je Odbor ministara Vijeća Evrope u Strasbourgu pozvao da govori o slobodi medija, pozvao je 47 država članica Vijeća Evrope da poduzmu konkretne mjere za zaustavljanje represije nad novinarima u Bjelorusiji.

Podsjetio je da je prema podacima Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ) 159 novinara zadržano od predsjedničkih izbora 9. augusta.

Gutiérrez je izrazio žaljenje što OSCE još nije pristao poslati ekspertsku misiju u Bjelorusiju koja će promatrati brojna kršenja ljudskih prava. Također, osudio je stav Evropske unije koja još uvijek nije poduzela nikakve sankcije protiv odgovornih za izborne prijevare i policijsko nasilje.

Generalna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je da je duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji pozivajući rukovodstvo Bjelorusije da zaustavi represiju.

– Ne postoji drugi način nego uspostaviti pošten i otvoren dijalog s civilnim društvom s ciljem pripreme i provođenja potrebnih reformi bez odgađanja – dodala je.

Tokom rasprave u Odboru ministara, ambasadori Danske, Njemačke, Belgije, Finske, Estonije i Ujedinjenog Kraljevstva izrazili su najdublju zabrinutost zbog situacije u Bjelorusiji.

– Oduševljen sam ovim znakovima podrške – kazao je generalni sekretar pozivajući države i sve one koji su zabrinuti za vladavinu zakona u Bjelorusiji da poduzmu konkretne mjere.

Koalicija od deset država članica OSCE-a bila bi dovoljna da pokrene takozvani “moskovski mehanizam” i pošalje hitnu stručnu misiju u Minsk jer je, zaključio je, krajnje vrijeme za akciju.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author