Učenici iz cijele BiH osudili govor mržnje

Istaknuta je važnost aktivnog suzbijanja govora mržnje i kažnjavanja onih koji ga šire

Učenici iz cijele BiH osudili govor mržnje

Više od 100 učenika osnovnih i srednjih škola te profesora iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na Staroj ćupriji u Konjicu kako bi podigli svijest o govoru mržnje i nasilničkom ponašanju te promovirali borbu protiv takvih pojava.

Srednjoškolci su izveli plesni flash-mob na starom mostu u Konjicu kako bi podigli svijest lokalne javnosti o potrebi borbe protiv govora mržnje, te predstavili akciju „Blokiraj mržnju. Dijeli ljubav” kampanja u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, osnovnoškolci su imali priliku učiti o različitosti i nediskriminaciji igrajući zajedničke društvene igre namijenjene borbi protiv zlostavljanja.

Obraćajući se prisutnima, ombdusmanka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur je istakla važnost borbe protiv govora mržnje za uspostavu inkluzivnog i raznolikog društva.

– Mržnja razdvaja i dijeli ljude, a ljubav spaja. Zato nam se pridružite u blokiranju mržnje i dijeljenju ljubavi – poručila je.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija istaknula je da je važno aktivno suzbijati govor mržnje, boriti se za osudu i kažnjavanje onih koji ga šire, te educirati medije i njihovu publiku.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić istaknuo je kako govor mržnje treba shvatiti ozbiljno, prije svega zbog velike zastupljenosti društvenih mreža te dodao da “širenje poluinformacija i dezinformacija, može dovesti njihove korisnike u značajnoj mjeri u zbunjenost, otuđenost, a nerijetko i širenje mržnje prema drugima i drugačijima”.

Novinarka “Ambasadora zabrane govora mržnje” Kristina Ljevak koja je moderirala događaj te plesni instruktor i pisac Josip Milanović koji je osmislio koreografiju i vodio “Ples za ljubav!” flash mob je podržao kampanju.

Na događaju su učestvovali i mladi evropski ambasadori koji su sa sudionicima podijelili svoja iskustva i osobne priče te digli svoj glas za podršku jednakom društvu, bez diskriminacije i govora mržnje.

“Blokiraj mržnju. Dijeli ljubav!” je inicijativa za podizanje svijesti koja ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

Ovu aktivnost organizira akcija “Promocija različitosti i jednakosti” u partnerstvu s akcijom “Kvalitetno obrazovanje za sve” u Bosni i Hercegovini, dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope.

Izvor: SarajevoTimes

About The Author